Δωρεάν Μεταφορικά *

* για αγορές άνω των 50€ & ως3kg/δέμα!

Υπερ-ελαφριές Σκηνές

18/10/2017
by Nikos Mitsakis
Ψάχνετε πώς να μειώσετε το βάρος της σκηνής στο μισό; Ένα αντίσκηνο με βάρος πούπουλου είναι αυτό που αναζητάτε.

ΑΓΟΡΑ
Λάβετε υπόψη τις εξής επιλογές:

>> Επιλέξτε ένα «συμβατικό» υπερ-ελαφρύ αντίσκηνο αν θέλετε τον ευκολότερο τρόπο για να κόψετε βάρος χωρίς να θυσιάσετε την άνεση. Αυτά τα σχέδια φαίνονται και λειτουργούν λίγο-πολύ σαν τα στάνταρντ αντίσκηνα, όμως έχουν μικρότερο βάρος και μεγαλύτερο κόστος. Τα μοντέλα δύο ατόμων σε αυτή την κατηγορία ζυγίζουν συνήθως 1,4-1,8 κιλά και στοιχίζουν 220-300 ευρώ.

[Α:Τα μικρά πλαστικά κλιπ για τις μπανέλες δεν συνδέουν απλώς το σώμα της σκηνής με τις μπανέλες – συνδέουν επίσης τα τμήματα των μπανελών μεταξύ τους (και όχι μόνο σε αρθρώσεις), μειώνοντας έτσι το συνολικό φορτίο.

Β:Επιλέξτε το νέο υλικό που έχει κούφιο πυρήνα (hollow-core) ή το ύφασμα διπλής συστροφής (double-twisted) για χαμηλό βάρος με μέγιστη ανθεκτικότητα. Το Silnylon κόβει ακόμα περισσότερα γραμμάρια, ενώ υλικά όπως το spinnaker cloth και το cuben fiber είναι τα απολύτως πιο ελαφριά – αν και τσουχτερά στην τιμή και λιγότερο ανθεκτικά.

Γ:Κάποιες μπανέλες μεταβλητής διαμέτρου λεπταίνουν από την κορυφή προς το έδαφος για να εξοικονομούν βάρος, για να έχουν πιο απότομη κλίση τα τοιχώματα της σκηνής και να διατηρείται η σταθερότητα.

• Ο αφαλός με στρόφιγγα επιτρέπει στις μπανέλες να περιστρέφονται, δίνοντας στους σχεδιαστές τη δυνατότητα να παράγουν ποικίλα σχήματα σκηνών.
• Τα visor κλιπς μπορούν να συνδέουν τις μπανέλες σε πολλές γωνίες, ακόμα και στις 90 μοίρες.
• Επιλέξτε σκηνή με αφαλούς (συνδέσεις οι οποίες επιτρέπουν τη συνένωση των κοντών και των μακριών τμημάτων) για περισσότερο ζωτικό χώρο και μέχρι 25% λιγότερο βάρος.]


>> Οι πραγματικά φανατικοί στρέφονται σε σχέδια, τα οποία χρησιμοποιούν δομές που εξοικονομούν βάρος –όπως οι σκηνές που στήνονται με πεζοπορικά μπατόν–, και σε high-tech υλικά για να πέσουν ακόμα και στα 700 γραμμ. για ένα αντίσκηνο δύο ατόμων. Αυτά τα μοντέλα στοιχίζουν περίπου όσο τα συμβατικά ultralight αντίσκηνα, όμως είναι συνήθως λιγότερο ανθεκτικά, λιγότερο σταθερά στην κακοκαιρία και απαιτούν εξάσκηση για να στήνονται επιτυχώς.

>> Και στις δύο κατηγορίες τα nonfreestanding μοντέλα (αυτά δηλαδή που δεν στέκονται χωρίς πασσαλάκια) προσφέρουν καλύτερη αναλογία χώρου/βάρους, ενώ τα freestanding μοντέλα είναι ευκολότερα στο στήσιμό τους – ιδιαίτερα σε δύσκολες επιφάνειες όπως το χαλίκι ή η άμμος.

>> Κάντε μικρές παραχωρήσεις στο χώρο. Αν ένα αντίσκηνο εκτείνεται σε μια διάσταση, θα κόβει κάπου αλλού ως αντιστάθμισμα. Χρησιμοποιήστε το σωματότυπό σας ως οδηγό: οι ψηλοί επιλέξτε ένα μακρύτερο σχέδιο με πιο στενή βάση, ενώ οι πιο κοντοί και φαρδιοί κατασκηνωτές επιλέξτε λιγότερο μήκος και περισσότερο χώρο στην περιοχή των αγκώνων ή του κεφαλιού.

>> Στα μοντέλα μονού τοιχώματος, στα οποία το σώμα της σκηνής είναι αδιάβροχο, εξοικονομείται σημαντικό βάρος, όμως πάσχουν από προβλήματα συμπύκνωσης της υγρασίας. Τα αντίσκηνα διπλών τοιχωμάτων συμπεριφέρονται καλύτερα σε υγρό καιρό.

ΧΡΗΣΗ

Τα αντίσκηνα με βάρος φτερού απαιτούν ειδική φροντίδα όταν στήνονται. Παρακάτω παρέχονται μερικές συμβουλές για τη χρήση τους:
>> Μειώστε τη συμπύκνωση υγρασίας (το μειονέκτημα των σκηνών μονού τοιχώματος) στήνοντάς το κάτω από ένα δέντρο και όχι σε ανοιχτό σημείο. Αφήστε τους προθαλάμους και τα ανοίγματα εξαερισμού εντελώς ανοιχτά για μέγιστο αερισμό.

>> Στήστε το πίσω από φυσικούς ανεμοφράχτες, όπως θάμνοι ή βράχοι, και τοποθετήστε τη γωνία του προς τον άνεμο.

>> Προστατέψτε το δάπεδο της σκηνής φροντίζοντας να αφαιρέσετε προσεκτικά τα αιχμηρά ξύλα, πέτρες και άλλα θραύσματα από το σημείο – και χρησιμοποιείτε πάντα ένα πλαστικό κάλυμμα κάτω από αυτό.

>> Σε συνθήκες αέρα, όταν στήνετε ένα αντίσκηνο το οποίο χρησιμοποιεί ως υποστηρίγματα πεζοπορικά μπαστούνια, ασφαλίστε πρώτα όλες τις γωνίες με πέτρες πάνω στα μπατόν. Ύστερα ενσωματώστε γρήγορα τις μπανέλες και τοποθετήστε πασσαλάκια σε όλους τους εντατήρες.

>> Σημαδέψτε τις μπανέλες (π.χ. με ταινία ) έτσι ώστε να μπορείτε να τις προσαρμόζετε γρήγορα από το μήκος πεζοπορίας στο μήκος για το στήσιμο της σκηνής.

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ

>>Το Silnylon απαιτεί θερμοκόλληση στις ραφές για να διασφαλιστεί η αδιαβροχότητά του (η εργοστασιακή ταινία στις ραφές δεν ενώνεται με τη σιλικόνη).

Αναρριχητικά Παπούτσια- Γρήγορος οδηγός αγοράς.

09/10/2017
by Nikos Mitsakis


Οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν ένα τουλάχιστον νέο μοντέλο αναρριχητικών παπουτσιών το χρόνο, καθιστώντας τα τον πιο συχνά εκσυγχρονιζόμενο τύπο αναρριχητικού εξοπλισμού και τον πιο γρήγορα εξελισσόμενο: πιο κολλώδες, πιο ανθεκτικό ελαστικό, επενδύσεις που καταπολεμούν τη δυσοσμία, αυξανόμενα παραμορφωμένα σχήματα κ.λπ

Παρ’ όλ’ αυτά, τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού αναρριχητικών παπουτσιών παραμένουν σταθερά από την εποχή των Boreal Fires, όταν το κολλώδες ελαστικό ήταν πρωτοποριακό. Όταν αγοράζετε αναρριχητικό παπούτσι, καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη τα εξής:

Χρήσεις για τις οποίες προορίζονται: Για τι τύπο αναρρίχησης έχει σχεδιαστεί το παπούτσι; Τα παπούτσια για παραδοσιακή αναρρίχηση είναι συνήθως πιο επίπεδα, πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά από αυτά που προορίζονται για αθλητική αναρρίχηση ή μπούλντερινγκ υψηλού επιπέδου (αυτά τείνουν να έχουν λεπτές, ευαίσθητες σόλες και σχήματα στραμμένα προς τα κάτω, σαν νύχια αρπακτικού). Προσπαθήστε να σκαρφαλώσετε μια αρνητική σπορ γραμμή με παπούτσι φτιαγμένο για να στέκεστε σε πλάκες και μικρές προεξοχές όλη μέρα, και θα το πληρώσετε.

Φύλο: Πολλές εταιρείες σχεδιάζουν αναρριχητικά παπούτσια ειδικά για γυναίκες – αυτά ταιριάζουν σε πιο μικρά πόδια και διαθέτουν πιο στενές φτέρνες από τα αντίστοιχα ανδρικά μοντέλα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί άντρες έχουν πόδια που ταιριάζουν καλύτερα σε ένα «γυναικείο» παπούτσι, και αντίστροφα, γι’ αυτό μην απορρίψετε ένα παπούτσι απλώς και μόνο επειδή προορίζεται για το άλλο φύλο.

Δεσίματα: Τα περισσότερα αναρριχητικά παπούτσια σφίγγουν είτε με κορδόνια, Velcro, λάστιχο (slippers) ή με κάποιο συνδυασμό από αυτά. Οι αθλητές του μπούλντερινγκ και των εσωτερικών τοίχων προτιμούν την ευκολία που προσφέρουν τα Velcro στο βάλε-βγάλε των παπουτσιών. Τα κορδόνια είναι κατάλληλα για κάθε στιλ. Μάλλον δεν ενδείκνυται να αγοράσετε μαλακά αναρριχητικά τύπου slippers αν σχεδιάζετε να σκαρφαλώνετε κάθετους τοίχους όλη μέρα, διαφορετικά χρειάζεστε πάρα πολλή δύναμη στο να ισορροπείτε και να πατάτε με τις μύτες.

Καλαπόδι: Το σχήμα του παπουτσιού καθορίζεται κυρίως από το καλαπόδι (τη φόρμα γύρω από την οποία κατασκευάζεται). Τα παπούτσια που κατασκευάζονται πάνω σε καλούπι στραμμένο προς τα κάτω είναι καλά για να αγκιστρώνουν σε άκρες στα αρνητικά, ενώ εκείνα με επίπεδο καλαπόδι είναι πιο άνετα και δεν παραμορφώνουν τόσο τα πόδια σας. Τα ασύμμετρα καλαπόδια, τα οποία μπορεί να είναι επίπεδα ή στραμμένα προς τα κάτω, διοχετεύουν τη δύναμη στο μεγάλο δάχτυλο, προσφέροντας υψηλά επίπεδα δύναμης και ακρίβειας. Τα επίπεδα, συμμετρικά καλαπόδια τείνουν να είναι τα πιο άνετα και προσφέρονται για μεγάλες, μέτριας δυσκολίας αναρριχήσεις ή για τους αρχάριους.

Ελαστικό: Οι μάχες για το καλύτερο ελαστικό μαίνονται ακόμα: όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν το πιο κολλώδες ελαστικό στα παπούτσια τους. Ευτυχώς, όλα είναι αρκετά κολλώδη για κάθε σχεδόν κατάσταση. Το παχύ ελαστικό κρατά περισσότερο, όμως χαλάει την αίσθηση του πατήματος. Το λεπτό ελαστικό σας επιτρέπει να νιώθετε και τα πιο μικρά πατήματα, όμως φθείρεται πιο γρήγορα. Το λάστιχο εκτείνεται επίσης πάνω από τη σόλα για να καλύπτει τμήμα του πάνω δέρματος, προσθέτοντας στήριξη και τριβές στο παπούτσι κι επιτρέποντας προχωρημένες κινήσεις όπως το toe hooking (αγκίστρωμα των δαχτύλων).

Πάνω υλικό: Τα παπούτσια με δερμάτινο πάνω μέρος ανοίγουν με τη ζέστη, τον ιδρώτα και την πίεση της χρήσης, παίρνοντας το σχήμα των ποδιών σας. Πάρτε ένα νούμερο πιο μικρό σε αυτά από ό,τι θα παίρνατε στα συνθετικά, τα οποία ανοίγουν πολύ λίγο ή καθόλου.
Επένδυση: Μια φόδρα από βαμβακερό ή συνθετικό υλικό μπορεί να αυξήσει την άνεση και να μειώσει το ξεχείλωμα, όμως τείνει επίσης να μειώνει λίγο την αίσθηση του πατήματος. Οι επενδύσεις κρατούν συχνά ιδρώτα κι έτσι έχουν την τάση της δυσοσμίας.

Μεσόσολα: Ανάμεσα στη σόλα και το πάνω μέρος βρίσκεται η μεσόσολα. Το μήκος (πλήρες, σε δύο κομμάτια, μερικό ή καθόλου), το πάχος και η σκληρότητα του υλικού του καθιστούν ένα παπούτσι πιο σκληρό (καλό για πάτημα σε μικρές προεξοχές) ή λιγότερο σκληρό (για καλή αίσθηση πατήματος και αγκίστρωμα σε μικρές άκρες στα αρνητικά). Για δύσκολη σπορ αναρρίχηση/μπούλντερινγκ προτιμήστε το παπούτσι να μη διαθέτει μεσόσολα. Οι μεγάλες διαδρομές σε ορθοπλαγιές θα βγουν πιο άνετα με μια πλήρη μεσόσολα.

Περιοδικό Ανεβαίνοντας http://www.anevenontas.gr/articles/drpro/1757-anarrixhtika-papoutsia-grhgoros-odhgos-agoras

Slacklining, ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής.

07/09/2017
by Nikos Mitsakis

Slacklining, ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής.

 

Το slacklining ( περπάτημα πάνω σε ιμάντα ισορροπίας ) πρωτοεμφανίστηκε με τη σύγχρονη μορφή του στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν οι Adam Grosowsky και Jeff Ellington  επισκεύθηκαν το Yosemite Valey για να κάνουν αναρρίχηση και βρέθηκαν στο γνωστό camp four όπου ήταν το κέντρο της ζωής του Yosemite. Εκεί είδαν ότι στόν ελεύθερο χρόνο τους οι αναρριχητές χρησιμοποιούσαν παλιά σχοινιά, ακόμα και αλυσίδες απο το πάρκο , για να περπατάνε πάνω τους, να μαθαίνουν καλύτερη ισορροπία και να γυμνάζονται.

Έχοντας και οι ίδιοι πειραματιστεί πάνω σε σχοινί και συρματόσχοινο, τους ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσουν ιμάντα αναρρίχησης αντί για σχοινί. Επίσης ανέπτυξαν καλύτερη τεχνική για το τέντωμά του και έτσι γεννήθηκε το Slackline.

Απο τότε μέχρι τώρα το Slackline αναπτύχθηκε χρησιποιόντας καλύτερα, πιο σύχρονα και πιο γερά υλικά. Μαζί εξελίχθηκαν και οι τεχνικές του slacklining , απο απλό περπάτημα μέχρι κόλπα πάνω στον ιμάντα σαν σε τραμπολίνο.

Για κάποιον αρχάριο, το περπάτημα σε ενα slackline την πρώτη φορα μπορεί να του φανεί λίγο δύσκολο, για αυτό τον λογο στην αρχή στήνουμε τον ιμάντα μέχρι το ύψος του γόνατού μας σε απόσταση 5-6 μέτρων και αρκετά τεντωμένο.

Όσο όμως περισσότερο στεκόμαστε ή περπατάμε στο slackline τόσο πιο γρήγορα το μυαλό και το σώμα μας προσαρμόζονται στα νεα δεδομένα της ισορροπίας και έτσι σιγα σιγα μπορούμε να μεγαλώσουμε το μήκος του ιμάντα.

Αυτή η προσαρμογή που αποκτάμε είναι και το κυρίοτερο πρωταίρημα της γυμναστικής που μας προσφέρει το Slacklining λόγω του ότι όταν το σώμα συνηθίσει και μάθει κάτι μετά δεν “ξεχνάει” ακριβώς όπως και όταν πρωτομαθαίνει κάποιος να κάνει ποδήλατο.

Έτσι όποιος ασχοληθεί λίγο με το σπόρ μπορεί γρήγορα να περπατήσει έναν ιμάντα των 15 ή και των 25 μέτρων.

Το περπάτημα πάνω σε ένα slackline γυμνάζει αρκετούς μυς, ειδικότερα κοιλιακούς και πλάγιους, ραχιαίους και ώμους. Το πιο καλό όμως είναι οτι με την προσπάθεια που καταβάλει το σώμα να κρατηθεί σταθερό στον ιμάντα γυμνάζονται και μικρότερες δευτερεύουσες μυικές ομάδες οι οποίες είναι δύσκολο να απομονοθούν με απλές ασκήσεις.

Τέλος το σημαντικότερο ίσως είναι ότι για να κάνουμε Slackline θα βρεθούμε σε ένα πάρκο ή σε βουνό δηλαδή κοντά στη φύση και επίσης προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου οπότε και δίνεται το έναυσμα για νέες γνωριμίες!

 

What Is “Softshell”?

21/12/2016
by Nikos Mitsakis

What Is “Softshell”?

Can a softshell replace your trusty hardshell in sustained rain or snowfall? Probably not. What softshells do best is keep you warm and dry while your heart rate is up in windy and/or damp weather.

“Softshell” is a class of knit or woven materials, made from polyester and nylon, used to make technical outdoor clothing that essentially bridges the gap between waterproof hardshell jackets and highly breathable fleece jackets. They’re more breathable (but less water and wind resistant), more flexible, and generally more durable than hardshell materials, and more protective than fleece. Softshells emerged in the early to mid-2000s in outdoor activities like climbing and mountaineering—aerobic activities with dynamic weather conditions, where a highly breathable, somewhat waterproof, somewhat windproof piece of technical clothing kept its wearer  moving, dry, and warm.

Softshells are designed with aerobic activities in mind. They perform the best when the wearer’s heart rate is high and weather conditions are variable. Most softshell materials trade some measure of waterproof-ness or windproof-ness for breathability and stretch, important qualities for activities like climbing, mountaineering, ski-touring, backpacking, cycling, and running.

Softshells vs. Hardshells

So what are the key differences between “softshell” and “hardshell”? Hardshell materials feature a woven face fabric laminated to breathable waterproof membranes (think Gore-Tex) or micro-porous coatings (there are a few dozen in-house proprietary coatings, The North Face’s HyVent and Marmot’s PreCip technologies are some of the most popular). These technologies keep out precipitation, but still allow for perspiration and water vapor to “breathe” from the garment—or at least some perspiration. As advanced as hardshell technologies are, with any hardshell, a measure of water vapor will be trapped inside the garment. In high-heart-rate activitiessay, through-hiking the Divide Trailthis means that even though your hardshell rain jacket is keeping out an afternoon thundershower, it’s also keeping you clammy and damp with perspiration and condensation.

On the other hand, many (but not all; more on that later) softshells rely only on a DWR coating on the surface of the fabric to keep out moisture. As a result, they sacrifice a measure of water and windproof-ness in favor of breathability, an important quality for aerobic activities. They’re also quieter and, thanks to a fleecy inner face, softer to the touch. This makes them more comfortable to wear, particularly with short- or no-sleeve shirts. On the downside, softshells are much less “packable” than hardshells—softshells tend to be somewhat bulkier and heavier as a function of their insulating properties.

Softshells vs. Fleece

A softshell may be made of hard-faced fleece—a fleece material with a woven “face” to increase wind and water resistance—but a softshell is not a fleece. Fleeces are soft, napped insulating fabrics made from synthetics or wool. Though fleeces are highly breathable, they are neither wind nor water resistant. WindStopper fleece presents an obvious exception to the rule: by laminating a wind-stopping membrane to the inside of fleece, the folks at W.L. Gore have created a fleece that is somewhat breathable, very wind resistant, but minimally water resistant. Softshells are typically wind and water resistant, and don’t pill or generate lint and pet-hair-attracting static, significant advantages over fleece.

Types of Softshells

“Softshell” covers a huge range of designs, technologies, and materials. Lightweight stretch-woven softshells are wind-resistant, water-repellent outer layers, but they’re breathable enough to keep a wearer dry in lighter precipitation during high-heart-rate activities like backpacking, cycling, and cross-country skiing. They’re also lighter weight, and can serve as a mid-layer under a hard shell.

Other softshells are designed for colder weather and wetter conditions, with windproof or waterproof laminates that make them more wind- and water-resistant. The most water-resistant softshells often have features similar features to hardshells, like taped seams and waterproof membranes. On the downside, they will be heavier and less breathable than stretch-woven softshells. But if you’re more concerned about weather protection than breathability or comfort during aerobic activities, these could be the choice for you.

Many jackets now feature a mix of softshell fabrics to balance protection with breathability, with burlier laminated fabric at the core and shoulders and more breathable fabric everywhere else.

The Takeaway

Softshells are breathable, hard-wearing, water-resistant, wind-resistant pieces of clothing that offer wearers freedom of movement and insulation for aerobic activities in dynamic weather conditions. Can a softshell replace your trusty hardshell in sustained rain or snowfall? Probably not. What softshells do best is keep you warm and dry while your heart rate is up in windy and/or damp weather, and you’ll probably find yourself reaching for it at many other times as well.

 

 

Nikwax τα μυστικά της αδιαβροχοποίησης

04/03/2016
by Nikos Mitsakis

Συμβουλές φροντίδας για καθαρισμό και αδιαβροχοποίηση της ένδυσης της υπόδησης και του εξοπλισμού σας

Η Nikwax waterproofing είναι παγκοσμίως κορυφαία σε προϊόντα με βάση το νερό, που δίνουν λύσεις σε καθαρισμό και αδιαβροχοποίηση ρουχισμού, υπόδησης και εξοπλισμού. Οι λύσεις μας για καθαρισμό και αδιαβροχοποίηση, σας κρατούν στεγνό, ζεστό και άνετο σε υγρό καιρό και παρατείνουν την ζωή και την απόδοση του ρουχισμού, της υπόδησης και του εξοπλισμού σας . Μειώνουμε στο ελάχιστο την περιβαλλοντική επιβάρυνση, χρησιμοποιώντας νερό αντί για χημικά διαλυτικά και δεν έχουμε ποτέ παράγει aerosols .Τα προϊόντα NIKWAX δεν περιέχουν φλουοροκαρμπόν, δεν είναι εύφλεκτα και δεν αποβάλουν βλαβερούς ατμούς. Επίσης δεν περιέχουν οργανικές ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και είναι ανακυκλώσιμα Διατίθενται σε περισσότερες από 50 χώρες και χρησιμοποιούνται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με σπορ και δραστηριότητες στο ύπαιθρο.

ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα ανθεκτικό στρώμα αδιαβροχοποίησης (DWR) εφαρμόζεται από τους κατασκευαστές στο εξωτερικό ύφασμα του ρουχισμού, της υπόδησης και του εξοπλισμού. Αυτό κάνει τις σταγόνες της βροχής να παραμένουν στην επιφάνεια του υφάσματος όταν βρέχει και να μην εισχωρούν στο ύφασμα. Αυτό αποκαλείται “beading” (δημιουργία σταγόνων νερού λόγω απώθησης) Αν η επιφάνεια του υφάσματος είναι βρώμικη, η βρωμιά έλκει και κρατά το νερό, δηλαδή μουσκεύει, μειώνοντας τις μονωτικές του ιδιότητες και την δυνατότητά του να αναπνέει
Τα σύγχρονα αδιάβροχα και διαπνέοντα υφάσματα (πχ Goretex, Ulterx, Entrant, SympaTex, Triple Point or eVENT) επιτρέπουν τον υδρατμό του ιδρώτα να αποβληθεί και κρατάνε το νερό στο εξωτερικό μέρος του υφάσματος
Παρ’όλα αυτά, όταν η επιφάνεια του υφάσματος μουσκεύει/ βρέχεται , ο ιδρώτας δεν μπορεί να διαφύγει λόγω της μείωσης της απόδοσης της διαπνοής της μεμβράνης. Γι αυτό τον λόγο κάποια από τα αγαπημένα μας ρούχα, παπούτσια και εξοπλισμός δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο όταν τα αγοράσατε.
Η επεξεργασία DWR μπορεί να ανανεωθεί καθαρίζοντας και αδιαβροχοποιώντας ξανά με το κατάλληλο προϊόν Nikwax. (θα το αναγνωρίσετε από το μωβ καπάκι στο μπουκάλι) Τα αδιαβροχοποιητικά NIkwax διαρκούν για πολλές πλύσεις και δεν χρειάζονται να εφαρμοστούν ξανά μετά από κάθε πλύση όπως συμβαίνει με άλλα προϊόντα

Σωστή συντήρηση= αυξημένη απόδοση, πρόσθετη άνεση και παράταση της ζωής του εξοπλισμού σα
 
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
 
Να καθαρίζετε συχνά τον ρουχισμό, την υπόδηση και τον εξοπλισμό σας με κατάλληλα καθαριστικά Nikwax
( θα τα αναγνωρίζετε από το πράσινοκαπάκι στο μπουκάλι) Ρουχισμός και υπόδηση παραμένουν καθαροί, διαπνέουν, αποδίδουν καλύτερα και διαρκούν περισσότερο. Ο καθαρισμός απομακρύνει την βρωμιά, τους λεκέδες και τους μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούνται από την καθημερινή χρήση. Τα καθαριστικά Nikwax για αδιάβροχα υφάσματα ανανεώνουν την αδιαβροχότητα απομακρύνοντας τους μολυσματικούς (υδρόφιλους) παράγοντες που έλκουν το νερό Τα προϊόντα καθαρισμού Nikwax είναι βιοδιασπόμενα υγρά που καθαρίζουν αποτελεσματικά, απομακρύνουν την βρωμιά χωρίς να καταστρέφουν τις αδιάβροχες μεμβράνες Καθαρίστε τα αντικείμενα πριν τα φροντίσετε με οποιοδήποτε προϊόν αδιαβροχοποίησης Nikwax ή εφαρμόστε απ ευθείας στο ύφασμα για να απομακρύνετε λεκέδες ή λίπη

πηγή: polaroutdoor.gr

Μπωντριέ, ιμάντες και σετάκια. Κι όμως, κάποια στιγμή πρέπει να τα πετάξετε!

09/02/2016
by Nikos Mitsakis

Μπωντριέ, ιμάντες και σετάκια. Κι όμως, κάποια στιγμή πρέπει να τα πετάξετε!

Στη φούρια τους να αγοράσουν τον πιο σύγχρονο και... σέξι μεταλλικό εξοπλισμό οι αναρριχητές παραβλέπουν συχνά το λιγότερο φανταχτερό τμήμα του οπλοστασίου τους, τον κλωστοϋφαντουργικό εξοπλισμό όπως οι ιμάντες και τα μποντριέ. Κάποιοι αναρριχητές επιδεικνύουν περήφανα τους «μαλλιαρούς» ιμάντες τους και τα 20ετή μποντριέ τους σαν όπλα φθαρμένα από τη μάχη. Όμως και το πιο προηγμένο και ελαφρύ καραμπίνερ στον κόσμο δεν θα σας ωφελήσει αν ο ιμάντας στον οποίο είναι προσαρτημένο είναι επικίνδυνα αδύναμος. Επομένως, πότε είναι καιρός να τον πετάξετε;

Κατ' αρχήν τι είναι ο κλωστοϋφαντουργικός εξοπλισμός;

Κλωστοϋφαντουργικός εξοπλισμός είναι τα σχοινιά, οι ιμάντες και τα μποντριέ. Όμως εδώ θα αφήσουμε στην άκρη τα σχοινιά – παρόλο που είναι κλωστοϋφαντουργικό υλικό- γιατί οι τεχνολογίες που εμπλέκονται στην κατασκευή τους είναι κάπως διαφορετικές και το εσωτερικό υλικό τους, αυτό που τους προσδίδει την αντοχή τους, προστατεύεται από εξωτερικό περίβλημα. Αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι ο ιμάντας σε όλες του τις χρήσεις – από τους απλούς ιμάντες μέχρι εκείνους που είναι ενσωματωμένοι στα φρεντς και τις θηλιές ασφάλισης των μποντριέ.

Πώς κατασκευάζονται οι ιμάντες;

Οι πρώτοι ιμάντες που χρησιμοποιήθηκαν από αναρριχητές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από κομπιασμένες θηλιές από παλαμάρι ή χοντρό σπάγγο, όμως όπως στα σχοινιά, η εισαγωγή του νάιλον έφερε επανάσταση. Το νάιλον πρόσφερε την απαραίτητη τεχνολογική πρόοδο, καθώς ήταν πιο ανθεκτικό και πιο ελαφρύ, και οι πρώτοι εργοστασιακά ραμμένοι ιμάντες έκαναν την εμφάνισή τους. Οι σύγχρονοι ραμμένοι ιμάντες εμπίπτουν σήμερα σε δύο κατηγορίες, τους νάιλον και τους spectra (Dyneema). Οι νάιλον ιμάντες κατασκευάζονται από «επίπεδα» υφασμένη ταινία (φτηνή, ελαφριά, ογκώδη). Οι ιμάντες από Dyneema συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία και των δύο τύπων νάιλων ιμάντων, όντας πολύ ελαφριοί και ανθεκτικοί, και επιπλέον είναι λιγότερο ευάλωτοι στη φθορά από τη UV ακτινοβολία. Ωστόσο το σημείο τήξης του Dyneema είναι πιο χαμηλό από αυτό του νάιλον (το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλό), και καθώς είναι λιγότερο ελαστικό, δεν απορροφά την ίδια ενέργεια όταν δεχτεί ξαφνικό φορτίο.

Πώς αστοχεί ο ιμάντας;

Δεν είναι απόλυτα σαφές. Π.χ. μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Έρευνας Εξοπλισμού της BMC περιστατικά άμεσης αστοχίας ιμάντα, καθώς κάποιο άλλο εξάρτημα της αλυσίδας ασφάλειας του αναρριχητή αστοχεί συνήθως πρώτο και οι σοβαρά φθαρμένοι ιμάντες αναγνωρίζονται μάλλον εύκολα και αποσύρονται από το χρήστη. Ωστόσο πάρα πολλά περιστατικά αστοχίας ιμάντων έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, με την πλειοψηφία τους να αφορούν αστοχία έντονα αλλοιωμένων από τις καιρικές συνθήκες (τριμμένων, παγωμένων, λιωμένων, καμένων από τον ήλιο) μόνιμα τοποθετημένων ιμάντων. Ο άλλος συνήθης τρόπος αστοχίας αφορά το λιώσιμο του ιμάντα από την τριβή που παράγεται κατά την ανάκληση σχοινιού μέσα από αυτόν ή όταν κατεβάσουμε κάποιον «κουβά» κατευθείαν από αυτόν. Οι δεμένοι με το χέρι ιμάντες είναι επίσης επιρρεπείς σε αστοχία αν χαλαρώσει ο κόμπος τους.


Πώς να αποτρέψουμε την αστοχία ιμάντα κατά τη χρήση του;

Μη γίνετε περιστατικό αστοχίας ιμάντα. Να θυμάστε τα ακόλουθα:
ποτέ μην κατεβάζετε κάποιον «κουβά» κατευθείαν μέσα από ιμάντα. Χρησιμοποιείτε πάντα καραμπίνερ. Η θερμότητα που παράγεται από την τριβή μπορεί εύκολα να λιώσει έναν ιμάντα σε τρία μόλις μέτρα! Όταν κάνετε ραπέλ δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς το σχοινί δε μετακινείται υπό τάση, όμως να προσέχετε όταν κάνετε ανάκληση – η θερμότητα που παράγεται μπορεί να φθείρει το σχοινί σας αν την κάνετε με ταχύτητα. Κι αυτή όμως η τακτική πρέπει να αποφεύγεται: μπορεί να μη τραυματίσετε το σχοινί σας, αλλά ο ιμάντας που θα μείνει επάνω θα είναι πιο αδύναμος για τους επόμενους. Μη χρησιμοποιείτε δεμένους με το χέρι ιμάντες. Οι σύγχρονοι ραμμένοι ιμάντες είναι φτηνοί και εξαλείφουν τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο ολίσθησης του κόμπου.
Αντιμετωπίζετε τους μόνιμα τοποθετημένους ιμάντες με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα. Ποτέ μην τους εμπιστεύεστε απόλυτα και χρησιμοποιείτε πάντα back up. Το μόνιμα τοποθετημένο σχοινί ή κορδονέτο μπορεί να είναι πιο αξιόπιστο, εφόσον το εσωτερικό του προστατεύεται από τη φθορά που επιφέρει ο ήλιος.

Πότε πετάμε τους ιμάντες;

Επιθεωρείτε συχνά τον κλωστοϋφαντουργικό εξοπλισμό σας για σημάδια φθοράς στους ιμάντες ή στις ραφές. Τα σχισίματα εντοπίζονται γενικά εύκολα. Χάρη στον τρόπο κατασκευής τους ένα μικρό σχίσιμο μπορεί να μην επηρεάσει την αντοχή τους δραματικά, αναμφισβήτητα όμως όχι μόνο μειώνεται ο αριθμός των ινών που σηκώνουν το φορτίο, αλλά αυτές οι συγκεντρώσεις τάσης επιβαρύνουν το κατεστραμμένο τμήμα του ιμάντα. Επομένως πετάξτε τον. Επίσης δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα σετάκια σας. Καραμπίνερ με ουλές από τα βύσματα είναι δυνατόν να σχίσουν τον ιμάντα όταν δεχτούν τάση. Γι' αυτό διατηρείτε οργανωμένα τα υλικά σας. Οι ιμάντες πρέπει επίσης να παροπλίζονται ύστερα από μια σοβαρή πτώση, ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανή φθορά. Όταν δεχτούν φορτίο απότομα, μπορεί να υποστούν επιμήκυνση, κι αν τανυστούν υπερβολικά, είναι δυνατόν να κοπούν μεμονωμένες ίνες σχηματίζοντας μικρούς γρόμπους μέσα στην ύφανσή τους, πράγμα που τους κάνει πιο αδύναμους. Αυτού του είδους η φθορά είναι ανιχνεύσιμη τόσο με τα δάχτυλα όσο και οπτικά. Μην ξεχνάτε ότι εδώ δε μιλάμε απλώς για μακριούς ιμάντες – αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης και στους ιμάντες που είναι ραμμένοι πάνω σε υλικά. Γενικά μπορείτε να είστε αρκετά αυστηροί όταν αποσύρετε είδη κλωστοϋφαντουργικού εξοπλισμού, καθώς δεν είναι ακριβή η αντικατάστασή τους – επομένως γιατί να το ρισκάρετε;

Πότε πετάμε το μποντριέ μας;

Τα περισσότερα προβλήματα των μποντριέ αφορούν είτε τα δεσίματα, είτε την περιοχή της θηλιάς ασφάλισης. Ελέγξτε τα δεσίματα για κάμψη ή διάβρωση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του. Έχετε κατά νου ότι σε ορισμένα μποντριέ είναι δυνατόν να επέλθει σταδιακή φθορά των δεσιμάτων. Γενικά αυτό είναι κάτι που αργεί να αποτελέσει λόγο ανησυχίας στο γενικό σκαρφάλωμα, όμως η μείωση της αντοχής του μπορεί να επιταχυνθεί αν το μποντριέ δέχεται και χάνει διαδοχικά τάση, για παράδειγμα, όταν κάνετε ζουμάρ. Επίσης έχετε το νου σας στην περιοχή της θηλιάς ασφάλισης. Το ίδιο το δαχτυλίδι ασφάλισης είναι φαινομενικά ισχυρό – υπό κανονικές συνθήκες το σχοινί (και σίγουρα το σώμα σας) θα σπάσει πριν από αυτό. Ωστόσο, όπως έδειξε το ατύχημα του Todd Skinner, σε πολύ ασυνήθιστες συνθήκες ο κρίκος του μποντριέ θα μπορούσε να υποστεί φθορά σε σημείο αστοχίας. Ο συνδυασμός ενός παλιού μποντριέ με συνεχή έντονη τριβή σε βράχο θα μπορούσε να την επιφέρει. Φθορά από τριβή στον κρίκο του μποντριέ θα μπορούσε επίσης να συμβεί με συνεχή τριβή του σχοινιού στο μποντριέ στη διάρκεια επαναλαμβανόμενων πτώσεων ή με άμεση τριβή στο βράχο. Αυτό έχει παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Γενικά συμβαίνει όταν μεγάλες περίοδοι κρεμάσματος στο μποντριέ συνδυάζονται με βρόμικο περιβάλλον, για παράδειγμα κατά το καθάρισμα διαδρομών. Ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε κατά νου, ιδιαίτερα αν ανοίγετε συχνά διαδρομές. Έτσι, αν ο έλεγχος του μποντριέ σας αποκαλύψει κοψίματα, σχισίματα ή σοβαρές φθορές από τριβή στους ιμάντες, ή τα κλεισίματα και τα σημεία ρύθμισης φαίνονται φθαρμένα, τότε είναι καιρός να πάτε για ψώνια.


Πρέπει να φοβόμαστε τους «μαλλιαρούς» ιμάντες;

Πιθανόν. Όπως ένα καινούργιο αυτοκίνητο, οι ιμάντες και τα μποντριέ αρχίζουν να χάνουν σε αξία από τη στιγμή που θα βγουν από το κατάστημα. Η δύναμή τους παρέχεται από ίνες και η ζημιά αυτών των ινών θα μειώσει το όριο θραύσης τους. Υπάρχει ωστόσο διαφορά ανάμεσα στην τριβή (κομμένες ίνες) και το αναμάλλιασμα (έχουν τραβηχτεί θηλιές νημάτων). Το αναμάλλιασμα έχει μικρό αντίκτυπο στο όριο θραύσης. Σε Συνέδριο του BMC με θέμα «Μάθετε τον Εξοπλισμό σας!», λήφθηκαν δύο πανομοιότυποι καινούργιοι πλακέ ιμάντες. Στον έναν έγινε ένα κόψιμο με μαχαίρι ως τη μέση, ενώ ο άλλος τρίφτηκε γρήγορα σε έναν τούβλινο τοίχο. Ο ιμάντας με το κόψιμο έδειχνε περισσότερο φθαρμένος, όμως στην πραγματικότητα έσπασε όταν δέχτηκε φορτίο μεγαλύτερο από αυτό που όριζαν οι προδιαγραφές του! Ωστόσο ο ιμάντας που είχε υποστεί τριβή είχε χάσει μέχρι και 30% της δύναμής του σχεδόν ακαριαία. Οι περισσότεροι έφυγαν από την επίδειξη με τον όρκο να αποσύρουν τους ιμάντες από τα δεκαετή σετάκια τους.


ΦΡΟΝΤIΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤHΡΗΣΗ

Όλα τα είδη κλωστοϋφαντουργικού εξοπλισμού χρειάζονται την ίδια φροντίδα. Αποφεύγετε τη ρύπανσή τους με οποιαδήποτε άλλη ουσία εκτός από νερό και μαγνησία. Προσέξτε ιδιαίτερα τα λάδια, τα καθαριστικά και τα διαβρωτικά που καραδοκούν στην κουζίνα, το γκαράζ ή το αυτοκίνητο. Αποθηκεύετε τον εξοπλισμό σας σε δροσερό, σκοτεινό και στεγνό σημείο, για να αποφεύγετε την άσκοπη έκθεσή του στην UV ακτινοβολία. Κι αν τυχόν τον εκθέσετε σε θαλασσινό νερό, ξεπλύντε τον με φρέσκο νερό.

ΣΥΜΠEΡΑΣΜΑ: Η απόσυρση αναρριχητικού εξοπλισμού δεν είναι πυρηνική φυσική.
Αν αρχίζετε να αναρωτιέστε μήπως είναι καιρός να αντικαταστήσετε κάτι, τότε ...μάλλον είναι!

Δες ελληνική βιβλιογραφία για περισσότερα

πηγή: Περιοδικό Ανεβαίνοντας

Τηλεσκοπικά μπατόν. Το κλειδί για υγιή γόνατα

09/02/2016
by Nikos Mitsakis

Τηλεσκοπικά μπατόν. Το κλειδί για υγιή γόνατα

Τα μπατόν είναι ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο μετά το πιολέ. Βοηθούν στο να περπατάμε ασφαλείς, αλλά και να μειώνουμε τους κραδασμούς που καταπονούν το σώμα, ειδικά όταν φοράμε σακίδιο. Να ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα σωστά, αλλά και να το χρησημοποιείτε σωστά.

ΑΓΟΡΑ

Υλικό αξόνων: Το αλουμίνιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό, αφού είναι ελαφρύ, οικονομικά προσιτό και ανθεκτικό. (Τα πιο άκαμπτα μπατόν δε λυγίζουν τόσο όταν ρίχνετε σ’ αυτά το βάρος σας. Αυτό σημαίνει επαρκή μεταφορά δύναμης όταν αφαιρείτε το βάρος σας από αυτά.) Τα πιο ισχυρά κράματα (που χρησιμοποιούνται σε υψηλής τεχνολογίας μπατόν) είναι θερμοκατεργασμένο αλουμίνιο 70/75, ενώ το πιο μαλακό 60/61 χρησιμοποιείται για μοντέλα για αρχάριους και παιδιά. Οι ετικέτες συχνά δεν παραθέτουν αυτές τις πληροφορίες, γι’ αυτό είτε τηλεφωνήστε στην εταιρεία είτε ρωτήστε έναν ενημερωμένο υπάλληλο στο κατάστημα.
Οι άξονες από carbon, από την άλλη, είναι 72% πιο σκληροί από το αλουμίνιο και 7,5% πιο ελαφριοί κατά μέσο όρο, όμως στοιχίζουν περισσότερο – έτσι είναι κατάλληλοι για ultralighters, οι οποίοι μετρούν πάνω απ’ όλα την εξοικονόμηση βάρους. Το carbon μπορεί να είναι εύθραυστο: μια χαρακιά μπορεί συχνά να κάνει τον άξονα να σπάσει ανεπανόρθωτα. (Το αλουμίνιο, αντίθετα, λυγίζει ή βουλιάζει πριν σπάσει.) Ως αντιστάθμισμα, τα πιο γερά μπατόν απο carbon διαθέτουν παχιά τοιχώματα στους άξονες και/ή ανθεκτικά σχέδια ύφανσης. Και πάλι δεν μπορείτε να το μάθετε από την ετικέτα, γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον κατασκευαστή ή στο κατάστημα.
Βάρος αιώρησης:  Το καθαρό βάρος ενός μπατόν διαφέρει από το βάρος αιώρησής του (το πόσο ελαφριά αίσθηση δίνει κατά τη χρήση). Μια ελαφριά άκρη απαιτεί λιγότερη ενέργεια κατά τη χρήση. Οι ετικέτες δεν παραθέτουν στοιχεία γι’ αυτή την παράμετρο, γι’ αυτό δοκιμάστε πολλά μπατόν για να συγκρίνετε την αίσθηση.
Σχήμα άξονα: Επιλέξτε μπατόν με στενεμένο κάτω άξονα. Αυτό κάνει πιο ισχυρό το μπατόν στην περιοχή όπου δέχεται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση (το τμήμα της άκρης) και μειώνει το βάρος αιώρησης. Ορισμένοι άξονες διαθέτουν διάταξη απορρόφησης ενέργειας, πράγμα που αυξάνει το βάρος τους, αλλά μειώνει τους κραδασμούς στους καρπούς, τους αγκώνες και τους ώμους – επιθυμητό αν κάνετε μεγάλες πεζοπορίες ή κατεβαίνετε από κακοτράχαλα μονοπάτια.
Μηχανισμοί μανδάλωσης: Αυτοί σας επιτρέπουν να προσαρμόζετε το μήκος, πολύ βασική ιδιότητα. 
Λαβές: Οι λαβές κατασκευάζονται από ανθεκτικό ελαστικό ή αφρώδες υλικό EVA, καθώς και από φελλό, ο οποίος ιδρώνει λιγότερο. Τα μεγέθη τους ποικίλλουν, ενώ υπάρχουν μοντέλα διαφορετικά για κάθε φύλο καθώς και για χειμώνα. Φοράτε γάντια ή χούφτες όταν δοκιμάζετε την εφαρμογή τους.
Έξτρα χαρακτηριστικά: Επιλέξτε ιμάντες καρπών για να μειώνετε την καταπόνηση των χεριών και των μπράτσων. Οι ιμάντες με μαλακή επένδυση βοηθούν να μη συγκαίγεστε από την τριβή. Επιλέγετε μοντέλα με ανταλλάξιμα καλαθάκια. Τα φαρδιά κρατούν τα μπατόν στην επιφάνεια του χιονιού ή της λάσπης.

ΧΡΗΣΗ

Τα μπατόν μειώνουν την καταπόνηση των ποδιών γύρω στο 20% μεταφέροντας κάποιο βάρος στον κορμό. Είναι θέμα προτίμησης το πόσο βάρος θα ρίξετε στα μπατόν. 
Σε ίσιο έδαφος οι αγκώνες σας πρέπει να λυγίζουν στις 90 μοίρες. Για τις ανηφόρες κονταίνετε τα μπατόν έτσι ώστε να μπορείτε να τα τοποθετείτε ίσια – ή μετακινείτε τα χέρια σας από τους ιμάντες και κρατάτε το λαστιχένιο τμήμα (αν υπάρχουν) κάτω από τη λαβή. Επιμηκύνετε τα μπατόν για τις καταβάσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να στηρίζεστε πάνω τους χωρίς να λυγίζετε τη μέση. Κονταίνετε το μπατόν που βρίσκεται προς την ανηφόρα όταν τραβερσάρετε.
Τα χέρια πρέπει να ξεπροβάλλουν μέσα από τους ιμάντες από κάτω. Με αυτό τον τρόπο, όταν πιέζετε το μπατόν προς τα κάτω, η πίεση κατανέμεται γύρω από το χέρι σας κι εξαλείφει την ανάγκη να πιάσετε σφιχτά το μπατόν.

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ 
Ορισμένοι αλουμινένιοι ή πλαστικοί εξωτερικοί σφιγκτήρες ανοίγουν με τον καιρό, με αποτέλεσμα να μην κλειδώνουν στη θέση τους τα τμήματα του μπατόν όταν είναι κλειστός ο χειρομοχλός.
Ο διαστολέας μπορεί να ελευθερωθεί αν τον χαλαρώσετε υπερβολικά. Λύστε το πρόβλημα τραβώντας χωριστά τα τμήματα του μπατόν κι ύστερα περνώντας ξανά τον εσωτερικό διαστολέα.
Η υγρασία στο εσωτερικό των αλουμινένιων αξόνων μπορεί να προκαλέσει οξείδωση (μια λευκή σκόνη), η οποία εμποδίζει τα τμήματα του μπατόν να ολισθαίνουν ομαλά και κάνει πιο αδύναμο το μανδάλωμα. Αποφύγετε την οξείδωση χωρίζοντας τα τμήματα ύστερα από κάθε χρήση και αφήνοντας το εσωτερικό να στεγνώσει. Για να αφαιρείτε τη σκόνη της οξείδωσης, χρησιμοποιείτε ένα μακρύ βουρτσάκι.
Καθαρίζετε τις λαβές από ελαστικό ή EVA με ένα ύφασμα εμποτισμένο με σαπούνι. Για να αφαιρέσετε τις βρομιές από τις λαβές φελλού, τρίψτε τες με ένα λεπτό γυαλόχαρτο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟYΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟI ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ 

Mueller1_KopieΕσωτερική περιστρεφόμενη διάταξη μανδάλωσης
Όταν περιστρέφετε τα τμήματα του μπατόν προς αντίθετες κατευθύνσεις, ένας πλαστικός διαστολέας μέσα σ’ έναν από τους άξονες μανδαλώνει κόντρα στα εσωτερικά τοιχώματα της άρθρωσης, εμποδίζοντας το τμήμα του μπατόν να γλιστρήσει. Οι περιστρεφόμενες διατάξεις μανδάλωσης είναι ο πιο ισχυρός διαθέσιμος μηχανισμός και δύσκολα χαλαρώνουν συμπτωματικά, όπως μπορεί να συμβεί με άλλες συσκευές. Αν όμως χαλαρώσουν, εκεί θα φανούν οι αρετές ενός ποιοτικού συστήματος.  Όμως το κρύο μπορεί να τις εμποδίσει να μανδαλώνουν/ξεμανδαλώνουν αξιόπιστα, και είναι πιο δύσκολο να τις ρυθμίσει κανείς με γάντια ή με ιδρωμένα χέρια. 

LEKI_6-09-0260_KopieΕξωτερικός σφιγκτήρας με χειρομοχλό
Το κλείσιμο του χειρομοχλού σφίγγει μια ζώνη από ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο ή πλαστικό, η οποία συνενώνει τα δύο τμήματα. Το άνοιγμά της επιτρέπει τη ρύθμιση του μήκους του μπατόν. Αυτοί οι τρόποι μανδάλωσης είναι αξιόπιστοι σε θερμοκρασίες παγετού, όμως αντέχουν λιγότερο βάρος από τις περιστρεφόμενες διατάξεις μανδάλωσης προτού καταρρεύσουν (80 κιλά μάξιμουμ έναντι 140). Και πάλι όμως αυτή η δύναμη είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ασκούν οι περισσότεροι πεζοπόροι. Κάποιοι τέτοιοι μηχανισμοί απαιτούν αρκετή δύναμη για να κλείσουν σφιχτά.

 

πηγή: Περιοδικό Ανεβαίνοντας  

Φουσκωτό Στρώμα Ύπνου- Οδηγίες Χρήσης

27/06/2014
by Nikos Mitsakis

 

Μόλις αγοράσατε ένα φουσκωτό στρώμα ύπνου για χρήση στο σπίτι, στην εξοχή ή στο κάμπινγκ. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ & ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ

>>Ανοίξτε και φουσκώστε το στρώμα σε χώρο όπου η θερμοκρασία δεν είναι χαμηλότερη των -15 C, αφού όλα τα φουσκωτά είναι ευαίσθητα στο κρύο.

>>Επιλέξτε όσο το δυνατόν πιο επίπεδη επιφάνεια, απαλλαγμένη από κάθε αιχμηρό αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο στρώμα.

>>Για την καλύτερη προστασία της κάτω επιφάνειας του στρώματος συνιστάται η χρήση κάποιου προστατευτικού δαπέδου ενώ για την προστασία της επάνω επιφάνειας συνιστάται η χρήση σεντονιού για την κάλυψη της.

>>Αποφεύγετε την ελεύθερη έκθεση του στρώματος στον ήλιο. (Αφήνετε ελαφρώς ξεφούσκωτο, το στρώμα ώστε να είναι περισσότερο αναπαυτικό, αλλά και για να αποφύγετε πιθανή βλάβη των ραφών του από την αλλαγή της πίεσης του εσωτερικού αέρα).

>>Μην παραφουσκώνετε το στρώμα και γενικά μην το φουσκώνετε με το στόμα.

>>Μην χρησιμοποιείτε κομπρεσέρ αέρος για το φούσκωμα του στρώματος. Προτιμάτε τρόμπες ποδιού ή χειρός.

>>Καλό είναι να ελέγχετε την πίεση του στρώματος κατά διαστήματα, ειδικά αν πρόκειται να κοιμηθούν σε αυτό 2 άτομα ταυτόχρονα.

>>Αποθηκεύετε πάντα το στρώμα σας ξεφούσκωτοστεγνό και προσεκτικά διπλωμένο σε σωστά αεριζόμενο χώρο, απαλλαγμένο από υγρασία ή σκόνη.

>>Καθαρίζετε ελαφρά και με μαλακό βρεγμένο πανί το στρώμα σας, όποτε αυτό απαιτείται. Μην χρησιμοποιείτε χημικά ή σκληρά απορρυπαντικά που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα υλικά του. Κλείνετε καλά την βαλβίδα για να αποφύγετε πιθανή εισροή νερού στο εσωτερικό του αεροθαλάμου.

>>Μην περπατάτε ή χοροπηδάτε πάνω στο στρώμα. Μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στις ραφές του.

>>Η μη σωστή χρήση του προϊόντος καταργεί κάθε εγγύηση.

>>Μικρές τρύπες ή σκισίματα μπορούν να επιδιορθωθούν με τη χρήση του σετ επισκευής που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία του προϊόντος, ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

 

Για μικρές τρύπες:

>>Ξεβιδώστε τη βαλβίδα και ξεφουσκώστε το στρώμα.

>>Κλείστε τη βαλβίδα.

>>Βάλτε λίγη κόλλα με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας πάνω στην μικρή τρύπα και επαναλάβατε την διαδικασία.

>>Μην χρησιμοποιείτε το στρώμα για τουλάχιστον 5 ώρες. Κατόπιν φουσκώστε το, ακολουθώντας πάντα τις υπάρχουσες οδηγίες.

 

Για μεγαλύτερες τρύπες ή σκισίματα:

>>Ξεβιδώστε τη βαλβίδα και ξεφουσκώστε το στρώμα.

>>Κλείστε τη βαλβίδα.

>>Κόψατε το μπάλωμα στην επιθυμητή διάσταση και πάντα σε κυκλικό ή οβάλ σχήμα.

>>Αλείψτε τη κόλλα στην επιφάνεια προς επισκευή.

>>Εφαρμόστε το μπάλωμα και αφήστε το, με κάποιο βάρος από επάνω, για περίπου 10 ώρες.

>>Κατόπιν φουσκώστε το στρώμα ακολουθώντας πάντα τις παρούσες οδηγίες.

 

Το Πιολέ ή ορειβατική σκαπάνη (Ice axe)

04/03/2014
by Nikos Mitsakis

 

Το πιολέ είναι το σύμβολο του Αλπινισμού. Δεν αρκεί όμως να κρατά κανείς το πιολέ στο χέρι για να χαρακτηριστεί ορειβάτης. Πρέπει να ξέρει και να το χρησιμοποιεί.

Τι ακριβώς είναι το πιολέ;


Είναι η ορειβατική σκαπάνη, ένα απλό αλλά πολύτιμο εργαλείο. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού που μας χρειάζεται για την κίνηση στο χιόνι και τον πάγο. Οι χρήσεις του ποικίλουν: Χρησιμοποιείται για στήριγμα και ενίσχυση της ισορροπίας αλλά και σαν πιάσιμο για προώθηση ή σαν εργαλείο έρευνας, καθαρισμού ή σκαψίματος. Επίσης χρησιμοποιείται σαν ασφάλεια στο χιόνι και σαν φρένο σε περίπτωση πτώσης. Αν και το πιολέ μεταλλάχτηκε τα βασικά τμήματα του πιολέ παραμένουν ίδια αν και οι δυνατότητες τους διαφέρουν. Τα τμήματα του πιολέ είναι η κεφαλή, το στέλεχος και η αιχμή.

 

Τα είδη των πιολέ


Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις τύποι πιολέ:

α) Τα πεζοπορικά πιολέ
 με το μακρύ στέλεχος(60 – 90 cm), τη σχεδόν ίσια μύτη και το φαρδύ φτυαράκι. Το παλιό ξύλινο στέλεχος έχει αντικατασταθεί από ελαφρύτερα, μέτριας όμως αντοχής, κράματα αλουμινίου. Είναι κατάλληλα για αναβάσεις και διασχίσεις σε πλαγιές με μέτριες κλίσεις σε χιόνι.

 

β) Τα κλασικά /ορειβατικά πιολέ είναι πιο κοντά από τα πεζοπορικά, έχουν μύτη με πιο έντονη κλίση και στενότερο φτυαράκι. Το στέλεχός τους έχει μήκος γύρω στα 60 cm. (Όταν το κρατάμε από την κεφαλή με τεντωμένο χέρι πρέπει να απέχει η αιχμή του περίπου 10 πόντους από το έδαφος). Είναι κατάλληλα για γενική χρήση στο βουνό. Από απλή χειμερινή πεζοπορία έως και για διαδρομές – λούκια – χιονιού ή πάγου.

 

γ) Τα τεχνικά πιολέ αναρρίχησης πάγου είναι πιο κοντά από τα κλασικά, έχουν μύτη με αρκετά μεγάλη κλίση και στενότερο φτυαράκι ή σφυρί. Το στέλεχός τους έχει μήκος γύρω στα 40 – 60 cm (κατασκευασμένο από ισχυρό και ελαφρύ κράμα αλουμινίου με επένδυση στο κάτω μέρος από καουτσούκ, με ίσια ή κυρτή λαβή στο κάτω μέρος για καλύτερο κράτημα και προστασία του χεριού από χτυπήματα. Η κεφαλή στα περισσότερα μοντέλα δέχεται ανταλλακτικές μύτες και ανταλλακτικό φτυαράκι ή σφυρί ανάλογα με τις κλίσεις και την ποιότητα του πάγου ή απλά μας δίνει τη δυνατότητα αλλαγής σε περίπτωση καταστροφής τους. Οι μύτες αρκετά αιχμηρές και περισσότερο οδοντωτές από τα κλασικά πιολέ για καλύτερο γάντζωμα στον πάγο.

 

Σημαντικό κριτήριο της ποιότητας ενός πιολέ είναι το σωστό ζύγισμα και η αίσθηση της λαβής. Για αναρρίχηση πάγου μεγάλης κλίσης είναι απαραίτητο να έχουμε δυο πιολέ. Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε το ένα να είναι ‘’μαρτό’’ (με σφυρί).

 

Πηγή κειμένου: Περιοδικό Κορφές Συντάκτης κειμένου: Άρης Θεοδωρόπουλος

 

Πληροφορίες για τα Κραμπόν

28/02/2014
by Nikos Mitsakis

Η ορειβασία σε βουνό με χιόνια χωρίς κραμπόν είναι γενικά αδύνατη. Τα κραμπόν είναι μεταλλικά πλαίσια με 10 κάθετες (προς τα κάτω) μύτες και συνήθως 2 παράλληλες προς τα εμπρός. Τα κραμπόν προσαρμόζονται στη σόλα της μπότας και χρησιμεύουν για την προώθηση στο σκληρό χιόνι ή τον πάγο. Τα πρώτα αυθεντικά σφυρήλατα κραμπόν, αντικαταστάθηκαν από μοντέρνα βιομηχανικής παραγωγής εξαρτήματα με έμφαση στην ακαμψία, τη μείωση του βάρους και τη μέγιστη απόδοση. Τα κραμπόν κυκλοφορούν σε τρεις τύπους:

 

1. Πεζοπορικά Κραμπόν

 

Τα κλασικά πεζοπορικά κραμπόν, είναι συνήθως αρθρωτά, με 2 ή 3 αρθρώσεις. Αποτελούν μια ελαφριά και συμβιβαστική λύση που παρέχει ικανοποιητική απόδοση σε όλους τους τύπους χαμηλής κλίσης του χιονιού. Τα απλά πεζοπορικά κραμπόν δεν είναι απαραίτητο να έχουν μπροστινές μύτες. Κατασκευάζονται από ειδικά κράματα χάλυβα και είναι μέσης αντοχής. Λόγω μικρού βάρους πολλοί τα προτιμούν και στο ορειβατικό σκι. Υπάρχουν και κραμπόν από αλουμίνιο μόνο για ειδικές περιπτώσεις.

 

2. Γενικής Χρήσης

 

Τα κραμπόν γενικής χρήσης προορίζονται για αναρρίχηση πάγου, διάσχιση παγετώνα, αναρρίχηση βράχου και παγοαναρρίχηση μικρής έκτασης, είναι κατασκευασμένα για άκαμπτες ή σχεδόν άκαμπτες  μπότες, συνήθως με οριζόντιες μπροστινές μύτες και είναι ιδανικά για μεγάλες δύσκολες αναρριχήσεις στον αλπικό πάγο αλλά και για ορεινή πεζοπορία σε σκληρό χιόνι ή παγετώνα. Κατασκευάζονται από ειδικά κράματα χάλυβα.

 

3. Τεχνικά Κραμπόν

 

Πρόκειται για ειδικά κραμπόν κυρίως για σκληρή παγοαναρρίχηση και χρήση σε μικτό πεδίο. Έχουν οδοντωτές, κάθετες μπροστινές μύτες, ενός ή δύο σημείων (mono point, multi point) και προσφέρουν ευκολία ρυθμίσεων στη μύτη και στη φτέρνα. Είναι κατασκευασμένα από ειδικά κράματα χάλυβα, είναι πιο βαριά από αυτά της γενικής χρήσης και παρουσιάζουν ιδιαίτερη αντοχή στο χρόνο. Στα τεχνικά κραμπόν οι μπροστινές μύτες μπορεί να είναι οριζόντιες ή κάθετες και ελαφρά επικλινείς ή κυρτές. Οι κυρτές εκμεταλλευόμενες την καμπυλόγραμμη κίνηση του ποδιού, επιτυγχάνουν καλύτερη διείσδυση στον πάγο. Συχνά υποστηρίζονται από δύο ακόμα σχετικά μπροστινές διαγώνιες μύτες προσφέροντας σταθερότητα.

 

Προσαρμογή στη μπότα

Το κραμπόν πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά πάνω στην μπότα. Ένα κραμπόν είναι σωστά ρυθμισμένο πάνω στην μπότα, όταν μπορεί να στέκεται χωρίς να έχουν δεθεί οι ιμάντες.

Η απόσταση της άκρης της σχάρας του κραμπόν από το πίσω μέρος του τακουνιού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 5-10mm, όταν αυτό είναι τοποθετημένο. Αντίθετα οι υποδοχές του κραμπόν δεν πρέπει να προεξέχουν προς τα εμπρός. Για το λόγο αυτό κατά την αγορά του κραμπόν θα πρέπει να ελέγχεται επιτόπου η προσαρμογή του στη μπότα. Ανάλογα με τον τρόπο δεσίματος στη μπότα τα κραμπόν διαχωρίζονται σε:

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για petzl deta crampons

  • δετά

 

Τα δετά, ενδείκνυνται για πολύ εύκαμπτες μπότες (χαμηλού βουνού) και για μπότες που δεν είναι εντελώς άκαμπτες ή για σχεδόν άκαμπτες που έχουν μαλακώσει. Το μειονέκτημά τους είναι πως σε μικτές διαδρομές πάγου – βράχου είναι χρονοβόρο το αναγκαίο “βγάλε – βάλε” έχουν όμως το πλεονέκτημα ότι προσαρμόζονται σε όλα τα είδη μπότας.

 

 

 

  • μικτά (semi fast)

 

Τα μικτού δεσίματος έχουν το ίδιο σύστημα πρόσδεσης στο πίσω μέρος της μπότας με αυτό των fast, αλλά μπροστά έχουν ένα έξυπνο σύστημα πρόσδεσης με πλαστικά στελέχη και ιμάντες. Γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερο εύρος αρβυλών. Ο χρόνος τοποθέτησής τους στη μπότα είναι το ίδιο γρήγορος με αυτών των fast κραμπόν.

 

 

 

  • fast

 

Τα fast κραμπόν όπως φαίνεται και από το όνομά τους μπαίνουν και βγαίνουν γρήγορα χάρη στο μηχανισμό που διαθέτουν και αποτελείται από μία μπάρα στο μπροστινό μέρος ή οποία πιάνει στην ειδική εγκοπή που έχουν γι’ αυτό τον λόγο οι μπότες και από ένα κλιπ, παρόμοιο με αυτόν που έχουν οι δέστρες των σκι, το οποίο πιάνει σε άλλη εγκοπή στο πίσω μέρος της μπότας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ρύθμιση ώστε τα κραμπόν να προσαρμόζουν άριστα πάνω στη μπότα, ιδίως όταν αυτή είναι παγωμένη. Για καλύτερο δέσιμο, αλλά και για τυχόν απώλεια εάν τα κραμπόν ξεκουμπώσουν, υπάρχει και ένας ιμάντας στο κλιπ που δένει γύρω από τον αστράγαλο. Τα fast κραμπόν ενδείκνυνται μόνο για άκαμπτες μπότες υψηλού και υπερυψηλού βουνου.

 

Αντιστουμπωτικά

 

Τα αντιστουμπωτικά λάστιχα έχουν σχήμα σόλας, προσαρμόζονται κάτω από το κραμπόν και δεν επιτρέπουν στο μαλακό υγρό χιόνι να κολλάει σε αυτά κατά το βάδισμα. Και εδώ υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση, υπάρχουν τα απλά επίπεδα αντιστουμπωτικά και τα θολώτά. Τα τελευταία έχουν μάλλον καλύτερη απόδοση.

 

Πηγή : Adventure Club Hellas