Κράνη Ορειβασίας - Αναρρίχησης

30/10/2023
από Nikos Mitsakis

Το κράνος ενός ορειβάτη είναι ένα από τα βασικά κομμάτια εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτει, μαζί με μια ζώνη, παπούτσια αναρρίχησης, σχοινιά κ.λπ.

Χρειάζομαι κράνος αναρρίχησης;

Εν συντομία, ναι. Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δικαιολογία για να μην φοράτε κράνος, αν και πολλοί ορειβάτες συχνά δεν το κάνουν. Γεγονός που πολλές φορές οδηγεί σε επικίνδυνα έως και θανατηφόρα ατυχήματα που θα μπορούσαν διαφορετικά να έχουν αποφευχθεί. Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας ορεινής πεζοπορίας, ένα γλίστρημα στην πλαγιά μπορεί να αποβεί μοιραίο. Συνεπώς πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο βουνό ώστε να απολαμβάνουμε τις δράσεις μας με τη μέγιστη ασφάλεια.

Τα κράνη αναρρίχησης έχουν σχεδιαστεί για να σας προστατεύουν από πολλά πιθανά σενάρια ατυχήματος. για παράδειγμα, όταν:

  • πέτρες ή υλικά πέφτουν από πάνω σας

  • πέφτετε και χτυπάτε στον βράχο

  • χτυπάτε το κεφάλι σας σε μια προεξοχή

Παραδοσιακά, τα κράνη έχουν σχεδιαστεί για να σας προστατεύουν από τα πράγματα που πέφτουν από ψηλά, και αν αυτό είναι πιθανό, τότε δεν υπάρχει καλός λόγος να μην φοράτε ένα. Σκεφτείτε αλπική αναρρίχηση, διαδρομές πολλαπλών σχοινιών, οπουδήποτε υπάρχει σαθρός βράχος, όταν σκαρφαλώνετε κάτω από άλλους, αναρρίχηση σε πάγο ή όταν απλώς αράζετε παρέα στη βάση ενός βράχου.

 

Πρόσφατα, ωστόσο, με την εισαγωγή και τώρα ευρεία χρήση του αφρού EPP (εξηγείται παρακάτω) στην κατασκευή αυτών των κρανών, πολλά είναι επίσης σχεδιασμένα για να προστατεύουν το κεφάλι σας από πλευρικές κρούσεις, όπως για παράδειγμα εάν χτυπήσετε το κεφάλι σας στον βράχο ενώ πέφτετε. Αυτό είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για να φοράτε κράνος και είναι ακόμα πιο ισχυρό με την προσθήκη της τεχνολογίας MIPS κατά της διάσεισης (εξηγείται παρακάτω).

 

Η απόκτηση του σωστού κράνους περιλαμβάνει τρεις βασικούς παράγοντες:

  1. Τον τύπο κράνους

  2. Το είδος αναρρίχησης που κάνετε

  3. Τη σωστή εφαρμογή

 

1. ΤΥΠΟΣ ΚΡΑΝΟΥ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τα κράνη αναρρίχησης και με τις νέες τεχνολογίες αφρού, σε συνδυασμό με τεχνολογίες που έχουν τελειοποιηθεί στα κράνη ποδηλασίας ή σκι, που επίσης κάνουν το δρόμο τους σε μοντέλα ειδικά για αναρρίχηση, αυτό είναι ένα από τα είδη αναρριχητικού εξοπλισμού που αλλάζουν και εξελίσσονται ταχύτατα.

 

Ενώ τα ορειβατικά κράνη ήταν μια μάλλον απλή υπόθεση, κατασκευασμένα από ένα βαρύ, σκληρό πλαστικό κέλυφος και ένα αρκετά περίτεχνο εσωτερικό πλαίσιο, αυτά τα κράνη φαίνονται απαρχαιωμένα με τα σημερινά πρότυπα. Τώρα υπάρχουν εξαιρετικά ελαφριά κράνη EPP, EPS, και το ακόμα κλασικό σκληρό κέλυφος σε στυλ ABS, τα οποία έχουν επίσης γίνει ελαφρύτερα και πιο άνετα με την πάροδο του χρόνου.

 

Τα κράνη αναρρίχησης διατίθενται σε δύο βασικούς τύπους. Οι κατασκευαστές κρανών χρησιμοποιούν διαφορετικούς όρους για κάθε τύπο κράνους, γι' αυτό εστιάστε αντ' αυτού σε ενδεικτικές λεπτομέρειες κατασκευής όπως η σκληρότητα του κελύφους, το πάχος του αφρού και ο αριθμός των αεραγωγών.

 

 Σκληρά κράνη (ABS)

 

Φωτο: Mammut Skywalker 2

Αυτός ο τύπος ανθεκτικού, παραδοσιακού κράνους διαθέτει ένα εξαιρετικά σκληρό εξωτερικό κέλυφος, συνήθως πλαστικό ABS, το οποίο συνδυάζεται με ένα σύστημα ανάρτησης με ιμάντες εσωτερικά και μια λεπτή επένδυση αφρού. Άλλοι όροι για αυτά τα κράνη είναι κράνη ανάρτησης και υβριδικά κράνη. Αυτός ο τύπος κράνους προσφέρει δύο βασικά πλεονεκτήματα: 

  • Χαμηλή τιμή

  • Μεγάλη διάρκεια ζωής

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πιο ανθεκτικά από τα ελαφριά κράνη αφρού

Πιο βαρύ από τον ελαφρύ αφρό

 

Λιγότερο ακριβό

 

Γενικά δεν αερίζεται τόσο καλά

 

 

Συνήθως σχεδιάζεται κυρίως για κρούσεις στην κορυφή, με λιγότερη έμφαση στις πλευρικές κρούσεις από πτώση

 

Σήμερα υπάρχουν τα κλασσικά κράνη ABS αλλά και πιο εξελιγμένα σε συνδυασμό με ελαφρύ αφρό εσωτερικά.

Μερικά παραδείγματα:

Black Diamond Half Dome

Petzl Boreo

Mammut Skywalker 2

Camp Rock Star

Camp Titan

Grivel Salamander 2

Kong Mouse Sport

 

Κράνη από κέλυφος αφρού: EPS vs. EPP

Αυτό το ελαφρύ στυλ διαθέτει ένα παχύ στρώμα απορρόφησης κραδασμών από πολυστυρένιο (EPP) ή αφρό πολυπροπυλενίου (EPS) που προστατεύεται από ένα λεπτό πολυανθρακικό κέλυφος. Οι δυνάμεις κρούσης διαχέονται μέσω της παραμόρφωσης. Αυτός ο τύπος κράνους προσφέρει δύο βασικά πλεονεκτήματα:

  • Ελάχιστο βάρος

  • Εξαιρετικό αερισμό

 

EPS — Διογκωμένο πολυστυρένιο

 

Φωτο: Petzl Meteor

Το EPS είναι ο πιο κοινός τύπος αφρού που βρίσκεται σε κράνη ειδικά για αναρρίχηση. Το EPS είναι το ίδιο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα “φιστίκια” συσκευασίας και τα φελιζόλ, αν και τα υλικά στο κράνος σας είναι πολύ υψηλότερης ποιότητας. Η πυκνότητα του EPS είναι «συντονισμένη» για την απορρόφηση σκληρότερων ή μαλακότερων χτυπημάτων. Το EPS μπορεί να απορροφήσει μόνο ένα σκληρό χτύπημα πριν χρειαστεί να αποσυρθεί. Ενώ μπορεί να ανακάμψει ελαφρώς στο σχήμα του με την πάροδο του χρόνου, οι ιδιότητες μετάδοσης ενέργειας του αφρού παύουν κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος κρούσης. Τις περισσότερες φορές, θα σπάσει και θα σπάσει όταν χτυπήσει απευθείας, επομένως δεν θα υπάρχει συζήτηση στο μυαλό σας σχετικά με το εάν το κράνος εξακολουθεί να είναι χρησιμοποιήσιμο ή όχι.

 

Φωτο: Σπάσιμο/ράγισμα του αφρού λόγω πρόσκρουσης

Σε αυτά τα κράνη, το EPS καλύπτεται συνήθως με κάποια μορφή πλαστικού κελύφους για να το προστατεύει από "πιο μαλακές" κρούσεις, οι οποίες μπορεί να καταστρέψουν την ικανότητά του να απορροφά τη σημαντική "σκληρή" πρόσκρουση από την οποία διαφορετικά θα προστάτευε.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του αφρού EPS

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να απορροφά σκληρές κρούσεις, όπως πτώση βράχων ή πάγου

 

Μπορεί να απορροφήσει μόνο ένα σκληρό χτύπημα προτού συνθλιβεί ή ραγίσει και γίνει άχρηστο

Φθηνότερο στην παραγωγή από το EPP, που οδηγεί σε λιγότερο ακριβά κράνη

Μη ανακυκλώσιμο

 

Ελαφρύ βάρος

 

Η διαδικασία παραγωγής δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον

Μπορεί να συνδυαστεί με πρόσθετα όπως πολυανθρακικό (κέλυφος) ή Kevlar (εσωτερικό) για προσθήκη δομής και αντοχής

 

 

Παραδείγματα κρανών με αφρό EPS ή υβριδικά με ABS +EPS:

Black Diamond Vector

Petzl Meteor/Meteora

Black Diamond Half Dome

Mammut Skywalker 2

Mammut Skywalker 3.0 Helmet

 

EPP — Διογκωμένο πολυπροπυλένιο

 

Φωτο: Petzl Sirocco

Το διογκωμένο πολυπροπυλένιο (EPP) είναι ένα πολύ παρόμοιο υλικό με το EPS, εκτός από το ότι σε αντίθεση με το EPS, είναι πιο μαλακό και πιο ελαστικό και δεν θρυμματίζεται αμέσως, που σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει περισσότερα απαλά χτυπήματα χωρίς να χρειάζεται να αποσυρθεί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια πολύ δυνατή πρόσκρουση είναι πιθανό να το βλάψει μόνιμα, επομένως θα χρειαστεί να αποσύρετε ένα κράνος EPP μετά από ένα δυνατό χτύπημα. Το EPP χρησιμοποιείται συχνότερα στις πλευρές ενός κράνους για να παρέχει περισσότερη προστασία από το χτύπημα του κεφαλιού σας στον τοίχο όταν πέφτετε και λιγότερο συχνά χρησιμοποιείται στο πάνω μέρος του κεφαλιού για να απορροφά κρούσεις από βράχους.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του αφρού EPP

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μπορεί να αντέξει πολλαπλά μαλακά χτυπήματα χωρίς να αχρηστεύεται

Πιο ακριβό στην παραγωγή από το EPS

Λιγότερο πιθανό να ραγίσει

Λιγότερο πυκνό από τον αφρό EPS, επομένως γενικά δεν μπορεί να αντέξει ένα εξαιρετικά δυνατό χτύπημα

Δεν χρειάζεται να προστατεύεται από πλαστικά κελύφη για τις μαλακές κρούσεις

 

Μπορεί να ανακυκλωθεί

 

Εξαιρετικά ελαφρύ βάρος

 

 

Παραδείγματα κρανών με EPP και υβρικά με EPP+EPS ή ABS+EPP+EPS

Petzl Sirocco

Black Diamond Capitan

Mammut Skywalker 3.0 Helmet

Petzl Boreo

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ CE EN 12492

Όπως είδαμε σήμερα κυκλοφορούν πάρα πολλά υβριδικά κράνη με πολλούς συνδυασμούς υλικών, συνεπώς καλό είναι να κάνουμε μία σωστή μελέτη πριν την αγορά. Ανεξάρτητα από την επιλογή σας, όλα τα κράνη πρέπει να πληρούν τα βιομηχανικά πρότυπα για την προστασία από κρούσεις CE EN 12492.

Υπάρχουν πέντε βασικές απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιεί ένα ορειβατικό κράνος για να πιστοποιηθεί:

1. Οπτικό πεδίο
Ο σχεδιασμός του κράνους δεν παρεμβαίνει στο οπτικό πεδίο του χρήστη

2. Έκταση κάλυψης
Το κράνος καλύπτει όλα τα απαραίτητα μέρη του κεφαλιού 

3. Ικανότητα απορρόφησης κραδασμών
Τα κράνη υπόκεινται σε κρούση από πτώση μάζας σε σταθερό ομοίωμα κεφαλής. Ωστόσο, για να αντικατοπτρίζεται η φύση της χρήσης, απαιτούνται πρόσθετες κρούσεις στο μπροστινό, στο πλάι και στο πίσω μέρος του κράνους. Αυτές οι κρούσεις πραγματοποιούνται με κλίση του ομοιώματος κεφαλής στην άκαμπτη βάση υπό γωνία 60° (έτσι ώστε οι κρούσεις να εκτελούνται σε 30° από το οριζόντιο επίπεδο του ομοιώματος κεφαλής).

Οι κρούσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση δύο βαρών, ένα επίπεδο και ένα ημισφαιρικό, το καθένα με βάρος 5 κιλά. Τα κράνη προσκρούονται χρησιμοποιώντας τον ημισφαιρικό βάρος που πέφτει από ύψος 2 μέτρων, ενώ μπροστά, πίσω και στα πλάγια χρησιμοποιώντας το επίπεδο βάρος πεσμένο από ύψος 50 cm. Σε όλες τις περιπτώσεις, η μεταδιδόμενη δύναμη μέσω του ομοιώματος κεφαλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 kN.

4. Αντίσταση στη διείσδυση
Εδώ διαφέρει περισσότερο η πιστοποίηση ορειβασίας από την πιστοποίηση EN1077 για σκι και χιονο-αθλήματα. Αυτά τα κράνη προορίζονται να παρέχουν προστασία έναντι αιχμηρών / μυτερών αντικειμένων από πάνω, και έτσι ελέγχονται για διείσδυση από αιχμηρά αντικείμενα. Η δοκιμή στο EN 12492 είναι ένα κωνικό βάρος 3 κιλών που πέφτει πάνω στο κράνος από ύψος 1 μέτρου. Το σημείο της μεταλλικής διάτρησης δεν πρέπει να φτάνει στο κεφάλι μέσα στο κράνος

5. Απόδοση συστήματος διατήρησης
Αυτή η δοκιμή καλύπτει την αντοχή του συστήματος συγκράτησης (ιμάντες), καθώς και την αποτελεσματικότητά του, δηλαδή την ικανότητα των ιμάντων να κρατούν το κράνος σταθερά τοποθετημένο στο κεφάλι.

 

MIPS (Multi-directional Impact Protection System)

Οι επιστήμονες Hans von Holst και Peter Halldin από τη Σουηδία ανακάλυψαν ότι τοποθετώντας δύο στρώματα χαμηλής τριβής μέσα σε ένα κράνος, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σχετική κίνηση μεταξύ του κράνους και του κεφαλιού που θα μπορούσε να μειώσει τις περιστροφικές βλάβες στον εγκέφαλο

Το MIPS αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα υλικού ενσωματωμένο στο εσωτερικό ενός κράνους, που συνήθως αναφέρεται ως επένδυση ολίσθησης. Είναι ανεξάρτητο από το κέλυφος του κράνους, αλλά είναι αγκυρωμένο σε μερικά βασικά σημεία. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει να κινείται ανεξάρτητα από το κράνος προς όλες τις κατευθύνσεις (άρα πολλαπλών κατευθύνσεων), και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στο κράνος να περιστρέφεται ανεξάρτητα από το κεφάλι. Το αποτέλεσμα είναι μια απορρόφηση ενέργειας κατά τη συντριβή, η οποία μειώνει την περιστροφική κίνηση του ίδιου του κεφαλιού, και επομένως του εγκεφάλου.

 

Με ποιο απλά λόγια, η τεχνολογία MIPS επιτρέπει στο κράνος να κινείται γύρω από το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρεται λιγότερη δύναμη στον εγκέφαλο.

 

2. ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

Τώρα που είδαμε τους διαφορετικούς τύπους κράνους, πάμε να δούμε τον τύπο αναρρίχησης που κάνετε και πώς αυτό θα επηρεάσει την επιλογή σας. Ανεξάρτητα από το είδος κράνους που θα επιλέξετε, όλα τα κράνη παρέχουν ειδικά κλιπ περιμετρικά για την τοποθέτηση φακού κεφαλής.

 

Ορειβασία και αναρρίχηση πολλαπλών σχοινιών: Όταν μεταφέρετε πολλά εργαλεία και φοράτε κράνος για μεγάλες χρονικές περιόδους, το χαμηλό βάρος και ο άφθονος αερισμός είναι σημαντικοί παράγοντες. Σκεφτείτε λοιπόν ένα ελαφρύ κράνος από αφρό με κέλυφος.

Επίσης, επιλέξτε ένα έντονο χρώμα κράνους για ορειβασία. Οι συνθήκες “whiteout” στο χειμερινό βουνό είναι πάντα μια πιθανότητα και θέλετε τα μέλη της ομάδας σας να μπορούν να σας εντοπίσουν.

Αναρρίχηση στον πάγο: Επειδή θα είστε ευάλωτοι σε πολλά συντρίμμια που πέφτουν, αναζητήστε ένα μοντέλο με κέλυφος αφρού με ελάχιστα ανοίγματα αερισμού.

Sport αναρρίχηση με ζεστό καιρό: Προτιμήστε τα μοντέλα αφρού EPP ή EPS με κέλυφος με τον μεγαλύτερο αριθμό αεραγωγών.

Sport αναρρίχηση σε δροσερό καιρό: Επειδή μπορείτε να βγάλετε το κράνος ενώ περιμένετε τη σειρά σας για αναρρίχηση (εκτός εάν ασφαλίζετε), μπορείτε να επιλέξετε να ανταλλάξετε την άνεση ενός μοντέλου αφρού με κέλυφος με την ανθεκτικότητα και την οικονομική προσιτότητα ενός σκληρού κελύφους ABS.

 

Ασφάλιση: Η προστασία από πτώση βράχου ή εξοπλισμού αποτελεί ανησυχία όταν ασφαλίζετε κάποιον, επομένως είναι σημαντικό να φοράτε κράνος κατά την ασφάλιση. Θυμηθείτε: Όταν προστατεύετε σωστά τον εαυτό σας κατά την ασφάλιση, προστατεύετε και τον σχοινοσύντροφό σας! Στην προκειμένη περίπτωση δεν απαιτείται ειδικό κράνος: Απλώς φορέστε το κράνος που φέρατε για αναρρίχηση.

 

Αναρρίχηση σε εσωτερικούς χώρους: Οι κανόνες του γυμναστηρίου θα υπαγορεύσουν εάν απαιτείται κράνος. Επειδή όμως η πτώση βράχου δεν προκαλεί ανησυχία, ένα δροσερό, ελαφρύ κράνος αφρού με κέλυφος είναι η λογική επιλογή εάν πρέπει να φορέσετε ένα.

 

3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ακόμη και όταν φίλοι ή κριτικοί προτείνουν ότι ένα κράνος είναι το καλύτερο, δεν θα είναι κατάλληλο για εσάς αν δεν εφαρμόζει σωστά. Εάν δεν μπορείτε να έχετε καλή εφαρμογή με το κράνος που έχετε επιλέξει, πρέπει να δοκιμάσετε ένα άλλο μοντέλο. Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε την εφαρμογή είναι να δοκιμάσετε διαφορετικά κράνη σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα αναρρίχησης.

Ελέγξτε για ασφαλή εφαρμογή: Ξεκινήστε τοποθετώντας το κράνος ίσια στο κεφάλι σας, με το μπροστινό χείλος ευθεία στο μέτωπό σας. Αφού προσαρμόσετε την εφαρμογή, αλλά προτού κουμπώσετε τον ιμάντα του πηγουνιού, κουνήστε το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη και γείρετε το κεφάλι σας ελαφρώς προς τα πίσω. Το κράνος πρέπει να παραμένει σταθερό στο κεφάλι σας.

Ελέγξτε και προσαρμόστε τους ιμάντες του πηγουνιού: Αφού το κουμπώσετε, οι ιμάντες δεν πρέπει να είναι χαλαροί, και πρέπει να σχηματίζουν ένα "Y" γύρω από κάθε αυτί σας.

Ελέγξτε την ευκολία προσαρμογής: Παίξτε με το σύστημα προσαρμογής για να δείτε πόσο εύκολο είναι να τελειοποιήσετε την εφαρμογή. Η ευκολία προσαρμογής είναι σημαντικός παράγοντας ειδικά για κρύες συνθήκες, επειδή πρέπει να προσαρμόσετε ξανά την εφαρμογή για να τοποθετήσετε ένα μαντήλι ή ένα σκουφί κάτω από το κράνος.

 

Γυναικεία κράνη

Σε αντίθεση με το σχήμα των γοφών ή γενικά του σώματος μιας γυναίκας, όταν πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του κρανίου των ανδρών και των γυναικών, η μόνη γενική διαφορά είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν μικρότερη περιφέρεια. Δεν υπάρχει τεχνικά ανάγκη για ένα γυναικείο μοντέλο πέρα ​​από δύο πράγματα: μαλλιά και χρώμα. Ως εκ τούτου, πολλοί κατασκευαστές φτιάχνουν μια "γυναικεία" εκδοχή ορισμένων από τα κράνη τους, αλλά είναι ακριβώς η ίδια με τα ανδρικά σε μερικά πιο όμορφα χρώματα. Π.χ το Half Dome και το Vector της Black Diamond.

Αν και δεν έχουν όλες οι γυναίκες μακριά μαλλιά και αλογοουρές, αυτές που έχουν (και οι άντρες επίσης!) γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ταιριάξουν καλά με ένα κράνος. Η Petzl φτιάχνει μια γυναικεία έκδοση του Boreo που ονομάζεται Borea, η οποία είναι η ίδια εκτός από μια εγκοπή στην πίσω ρυθμιζόμενη ζώνη όπου μπορεί να προσαρμόζεται άνετα μια αλογοουρά.

Petzl Borea

  

 

Παιδικά κράνη

 

Η αναρρίχηση είναι ένα υπέροχο άθλημα κατάλληλο ακόμη και για παιδιά εφόσον τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Πολλοί γονείς μυούν τα παιδιά τους στην αναρρίχηση από μικρή ηλικία καθώς στα περισσότερα παιδιά φαίνεται να υπάρχει μια έμφυτη τάση να σκαρφαλώσουν (είτε σε δέντρα είτε στο βράχο!). Για το λόγο αυτό κάποιες εταιρίες κατασκευάζουν ειδικά κράνη και για παιδιά.

 

Black Diamond Capitan Kids
 

 

Petzl Picchu Kids
 

Ακόμη και αν τα παιδιά μας έχουν έρθει για παρέα και δεν σκαρφαλώνουν, εφόσον βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο αναρρίχησης καλό είναι να φορούν κράνος ώστε να προστατεύονται από πέτρες ή υλικά που μπορεί να πέσουν.

Ένας λόγος παραπάνω να φοράμε οι ίδιοι κράνος είναι και το γεγονός ότι θέλοντας και μη κάθε μας πράξη αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Με άλλα λόγια «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις»! Ας φροντίσουμε να δίνουμε το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά μας, και για τη δική μας προστασία αλλά και για την δική τους μελλοντικά!

 

 

Διάρκεια ζωής ενός κράνους

Αποσύρετε οποιοδήποτε κράνος έχει βαθουλώματα, ραγισμένα ή κατεστραμμένα σημεία συμπεριλαμβανομένων των ιμάντων. Ακόμη και αν δεν υπάρχει ορατή ζημιά, αποσύρετε το κράνος σας μετά από οποιοδήποτε περιστατικό που σας έκανε να σκεφτείτε, "Θα είχα σοβαρά πρόβλημα αν δεν υπήρχε το κράνος μου".

 

Κάντε αυτούς τους ελέγχους πριν από κάθε αναρρίχηση:

  • Είναι το εξωτερικό κέλυφος απαλλαγμένο από οποιαδήποτε αισθητή ζημιά; Τα μικρά βαθουλώματα είναι εντάξει. μεγάλα βαθουλώματα δεν είναι.

  • Είναι η πόρπη σε καλή κατάσταση;

  • Είναι ο ιμάντας σε καλή κατάσταση και δεν έχει σκισίματα;

  • Είναι το περίβλημα αφρού ασφαλές μέσα στο κέλυφος του κράνους;

Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι «όχι», τότε πάρτε ένα νέο κράνος. Επιπλέον, θα πρέπει να τοποθετείτε το κράνος σας μέσα σε μια τσάντα αναρρίχησης για να το προστατεύσετε από χτυπήματα σε σκληρές επιφάνειες, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο σε σπασίματα και ρωγμές.

Ακόμα κι αν δεν έχει χτυπηθεί ποτέ, αποσύρετε το κράνος εντός 10 ετών. Οι ακτίνες UV του ήλιου υποβαθμίζουν σιγά σιγά τα υλικά, οπότε αν σκαρφαλώνετε συχνά, καλό είναι να μειώσετε αυτή τη διάρκεια ζωής στο μισό.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το κράνος είναι το πιο βασικό κομμάτι του εξοπλισμού μας, καθώς ακόμη κι αν δεν σκαρφαλώνουμε αλλά βρισκόμαστε σε ένα αναρριχητικό πεδίο οφείλουμε να φοράμε κράνος ώστε να είμαστε ασφαλείς. Δηλαδή πηγαίνοντας στο βουνό, πριν ακόμη φορέσουμε τη ζώνη μας, θα φορέσουμε το κράνος μας!

Συνοπτικά βλέπουμε πως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από κράνη ορειβασίας/αναρρίχησης, κατάλληλα για να καλύψουν κάθε ανάγκη μας. Συνεπώς για να κάνουμε μία σωστή αγορά οφείλουμε να κάνουμε μία αναλυτική μελέτη των υλικών και να κατανοήσουμε τι μας παρέχει το κάθε κράνος ανάλογα πάντα με το είδος της δραστηριότητας που κάνουμε. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουμε διάφορα κράνη ώστε να επιλέξουμε αυτό με την καλύτερη εφαρμογή στο κεφάλι μας. Σίγουρα η επιλογή μας θα εξαρτηθεί και από την οικονομική μας δυνατότητα, παρόλα αυτά αξίζει να επενδύσουμε σε ένα σωστό κράνος, κατάλληλο να μας προστατέψει όταν χρειαστεί. Και να είστε σίγουροι πως αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί!

 

ΠΗΓΕΣ:

https://mountainequipment.com/blogs/buyers-guides/rock-climbing-helmet-buyers-guide

https://www.rei.com/learn/expert-advice/climbing-helmet.html

https://www.outdoorgearlab.com/topics/climbing/best-climbing-helmet/buying-advice

https://climbtheearth.com/how-to-choose-a-rock-climbing-helmet/

https://help.sweetprotection.com/hc/en-us/articles/360017100000-EN-12492-Mountaineering-Helmets

 

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα