Δωρεάν Μεταφορικά *

* για αγορές άνω των 50€ & ως3kg/δέμα!

Αναρριχητικά Παπούτσια - Γρήγορος οδηγός αγοράς

21/02/2014
by Nikos Mitsakis

Γρήγορος οδηγός αγοράς

 

Οι  περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν ένα τουλάχιστον νέο μοντέλο αναρριχητικών παπουτσιών το χρόνο, καθιστώντας τα τον πιο συχνά εκσυγχρονιζόμενο τύπο αναρριχητικού εξοπλισμού και τον πιο γρήγορα εξελισσόμενο: πιο κολλώδες, πιο ανθεκτικό ελαστικό, επενδύσεις που καταπολεμούν τη δυσοσμία, αυξανόμενα παραμορφωμένα σχήματα κ.λπ

 

Παρ’ όλ’ αυτά, τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού αναρριχητικών παπουτσιών παραμένουν σταθερά από την εποχή των Boreal Fires, όταν το κολλώδες ελαστικό ήταν πρωτοποριακό. Όταν αγοράζετε αναρριχητικό παπούτσι, καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη τα εξής:

Χρήσεις για τις οποίες προορίζονται: Για τι τύπο αναρρίχησης έχει σχεδιαστεί το παπούτσι; Τα παπούτσια για παραδοσιακή αναρρίχηση είναι συνήθως πιο επίπεδα, πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά από αυτά που προορίζονται για αθλητική αναρρίχηση ή μπούλντερινγκ υψηλού επιπέδου (αυτά τείνουν να έχουν λεπτές, ευαίσθητες σόλες και σχήματα στραμμένα προς τα κάτω, σαν νύχια αρπακτικού). Προσπαθήστε να σκαρφαλώσετε μια αρνητική σπορ γραμμή με παπούτσι φτιαγμένο για να στέκεστε σε πλάκες και μικρές προεξοχές όλη μέρα, και θα το πληρώσετε.

Φύλο: Πολλές εταιρείες σχεδιάζουν αναρριχητικά παπούτσια ειδικά για γυναίκες – αυτά ταιριάζουν σε πιο μικρά πόδια και διαθέτουν πιο στενές φτέρνες από τα αντίστοιχα ανδρικά μοντέλα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί άντρες έχουν πόδια που ταιριάζουν καλύτερα σε ένα «γυναικείο» παπούτσι, και αντίστροφα, γι’ αυτό μην απορρίψετε ένα παπούτσι απλώς και μόνο επειδή προορίζεται για το άλλο φύλο.

Δεσίματα: Τα περισσότερα αναρριχητικά παπούτσια σφίγγουν είτε με κορδόνια, Velcro, λάστιχο (slippers) ή με κάποιο συνδυασμό από αυτά. Οι αθλητές του μπούλντερινγκ και των εσωτερικών τοίχων προτιμούν την ευκολία που προσφέρουν τα Velcro στο βάλε-βγάλε των παπουτσιών. Τα κορδόνια είναι κατάλληλα για κάθε στιλ. Μάλλον δεν ενδείκνυται να αγοράσετε μαλακά αναρριχητικά τύπου slippers αν σχεδιάζετε να σκαρφαλώνετε κάθετους τοίχους όλη μέρα, διαφορετικά χρειάζεστε πάρα πολλή δύναμη στο να ισορροπείτε και να πατάτε με τις μύτες.

Καλαπόδι: Το σχήμα του παπουτσιού καθορίζεται κυρίως από το καλαπόδι (τη φόρμα γύρω από την οποία κατασκευάζεται). Τα παπούτσια που κατασκευάζονται πάνω σε καλούπι στραμμένο προς τα κάτω είναι καλά για να αγκιστρώνουν σε άκρες στα αρνητικά, ενώ εκείνα με επίπεδο καλαπόδι είναι πιο άνετα και δεν παραμορφώνουν τόσο τα πόδια σας. Τα ασύμμετρα καλαπόδια, τα οποία μπορεί να είναι επίπεδα ή στραμμένα προς τα κάτω, διοχετεύουν τη δύναμη στο μεγάλο δάχτυλο, προσφέροντας υψηλά επίπεδα δύναμης και ακρίβειας. Τα επίπεδα, συμμετρικά καλαπόδια τείνουν να είναι τα πιο άνετα και προσφέρονται για μεγάλες, μέτριας δυσκολίας αναρριχήσεις ή για τους αρχάριους.

Ελαστικό: Οι μάχες για το καλύτερο ελαστικό μαίνονται ακόμα: όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν το πιο κολλώδες ελαστικό στα παπούτσια τους. Ευτυχώς, όλα είναι αρκετά κολλώδη για κάθε σχεδόν κατάσταση. Το παχύ ελαστικό κρατά περισσότερο, όμως χαλάει την αίσθηση του πατήματος. Το λεπτό ελαστικό σας επιτρέπει να νιώθετε και τα πιο μικρά πατήματα, όμως φθείρεται πιο γρήγορα. Το λάστιχο εκτείνεται επίσης πάνω από τη σόλα για να καλύπτει τμήμα του πάνω δέρματος, προσθέτοντας στήριξη και τριβές στο παπούτσι κι επιτρέποντας προχωρημένες κινήσεις όπως το toe hooking (αγκίστρωμα των δαχτύλων).

Πάνω υλικό: Τα παπούτσια με δερμάτινο πάνω μέρος ανοίγουν με τη ζέστη, τον ιδρώτα και την πίεση της χρήσης, παίρνοντας το σχήμα των ποδιών σας. Πάρτε ένα νούμερο πιο μικρό σε αυτά από ό,τι θα παίρνατε στα συνθετικά, τα οποία ανοίγουν πολύ λίγο ή καθόλου.
Επένδυση:  Μια φόδρα από βαμβακερό ή συνθετικό υλικό μπορεί να αυξήσει την άνεση και να μειώσει το ξεχείλωμα, όμως τείνει επίσης να μειώνει λίγο την αίσθηση του πατήματος. Οι επενδύσεις κρατούν συχνά ιδρώτα κι έτσι έχουν την τάση της δυσοσμίας.

Μεσόσολα: Ανάμεσα στη σόλα και το πάνω μέρος βρίσκεται η μεσόσολα. Το μήκος (πλήρες, σε δύο κομμάτια, μερικό ή καθόλου), το πάχος και η σκληρότητα του υλικού του καθιστούν ένα παπούτσι πιο σκληρό (καλό για πάτημα σε μικρές προεξοχές) ή λιγότερο σκληρό (για καλή αίσθηση πατήματος και αγκίστρωμα σε μικρές άκρες στα αρνητικά). Για δύσκολη σπορ αναρρίχηση/μπούλντερινγκ προτιμήστε το παπούτσι να μη διαθέτει μεσόσολα. Οι μεγάλες διαδρομές σε ορθοπλαγιές θα βγουν πιο άνετα με μια πλήρη μεσόσολα.

 

 

Περιοδικό Ανεβαίνοντας

 

Βερνίκι Vernis Aquaglutene – Vade Retro

22/04/2013
by Nikos Mitsakis

 

Τι είναι αυτό…

“Είναι ένα παχύρρευστο βερνίκι πολυουρεθάνης το οποίο καλύπτει σκισίματα (μικρά) ή αδιαβροχοποιεί τα σημεία της νεοπρέν που θέλουμε. Μπορεί να εφαρμοστεί και σε παπούτσια, υφάσματα) τζιν κ.τ.λ.”

 

Τo πρόβλημα

Η στολή μου είχε τρύπες και σκισίματα χαμηλά στα πόδια, αρκετά φθαρμένους αγκώνες  και ήθελα να την κάνω λίγο πιο “αδιάβροχη” στα χέρια. Έτσι βρήκα στο μαγαζί του Νίκου Μητσάκη (www.cdc.gr) αυτό το βερνίκι και είπα να το δοκιμάσω για να μην αλλάξω στολή προς το παρών και να την “βγάλω” όσο μπορώ περισσότερο με αυτή.

 

Αποτέλεσμα

Τελικά κάνει αυτό που λέει…αξίζει να το κάνεις σε φθαρμένες στολές αρκεί πρώτα να κολλήσεις, να μπαλώσεις τις τρύπες με κομματάκια νεοπρέν  και μετά αυτό από πάνω ώστε να γίνει ένα με την στολή.

 

Τι Χρειάζεται

1 ακρυλική βούρτσα με κοντή και σκληρή τρίχα.
1 σακούλα super market για να τυλίγουμε το πινέλο μετά από κάθε χέρι.
1 πλαστικό ποτήρι (να χωράει το πινέλο μέσα).
Ανοικτά παράθυρα… και μία μάσκα δεν είναι κακή ιδέα.
Θα χρειαστούνε σίγουρα 3 χέρια…με 4 είναι super.

 

Οδηγίες χρήσης

Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή.
Το πινέλο το βουτάμε στο υλικό καλά ώστε να πάρει αρκετό απο αυτό.
Πρέπει να έχει στεγνώσει πρώτα η προηγούμενη για να το ξαναπεράσουμε.
Το πρώτο χέρι το απορροφά το πανί που έχει η στολή και πιστεύεις ότι κάτι δεν κάνεις καλά…στο δεύτερο χέρι κάτι πάει να γίνει…στο τρίτο έχεις κουραστεί και λες είναι μια χαρά… αλλά αν το κάνεις άλλο ένα τότε τελείωσες και το έχεις κάνει super.

 

Posted by  in Υλικα και Αλλα

Ορειβατικά σκεύη μαγειρικής

19/03/2013
by Nikos Mitsakis

 

“Αν και υπάρχουν διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για μαγειρικά σκεύη, εγώ θα επικεντρωθώ στα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο. Τα υλικά της σημείωσης είναι από αλουμίνιο, ανοξείδωτο ατσάλι, και τιτάνιο.”

 

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ( χωρίς επικάλυψη)

Έχει περάσει σε δυσμένεια για διάφορους λόγους. Το ένα είναι γιατί το αλουμίνιο οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου και πιστεύεται ότι συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η FDA έχει απορρίψει την απειλή αυτή, υπάρχουν πολλοί πάντως που πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος.
Επιπλέον, το αλουμίνιο δεν είναι πολύ ανθεκτικό ως προς το ότι είναι “μαλακό” μέταλλο, παραμορφώνεται και κάνει  βαθουλώματα πολύ εύκολα.
Εάν χρησιμοποιείτε σκεύη αλουμινίου για το μαγείρεμα πιθανώς να κολλήσει το φαγητό γιατί θερμαίνεται πολύ γρήγορα.
Το μαγείρεμα με  πολύ όξινες ή αλμυρές τροφές, όπως η σάλτσα ντομάτας, ραβέντι, λάχανο τουρσί κ.τ.λ. σε σκεύη αλουμινίου μπορεί να “βγάλουν” περισσότερο αλουμίνιο από το συνηθισμένο και να εισέλθει στα τρόφιμα.
Επίσης, αδιάλυτο αλάτι και όξινες τροφές που παραμένουν σε μια κατσαρόλα αλουμινίου θα προκαλέσουν σκασίματα στην επιφάνεια του σκεύους.

 

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ (Με αντικολλητική επίστρωση)

Τα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου με επικάλυψη είναι αρκετά δημοφιλή είναι όμως λίγο βαρύτερα από γυμνό αλουμίνιο.
Είναι συγκρίσιμα με σκεύη από ελαφρύ ανοξείδωτο ατσάλι ως προς τα χαρακτηριστικά τους.

Πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικά, και έχουν καλή κατανομή της θερμότητας.

Μειονεκτήματα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα για το ανακάτεμα διότι τραυματίζουμε την επικάλυψη τους. Οι κατασκευαστές συστήνουν τη χρήση πλαστικών ή ξύλινων αντικειμένων. Θα πρέπει το πλύσιμο τους να γίνετε με “μαλακά” καθαριστικά, όσο μπορούμε όχι σε πλυντήρια πιάτων… και το πλύσιμο με άμμο (στην παραλία) με περίσσια χάρη.

 

ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΑ

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι βασικά σίδηρο στο οποίο έχουν προστεθεί έως και οκτώ κράματα.
Όσο περισσότερα κράματα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα. Για να οριστεί ως ανοξείδωτο ατσάλι, το μέταλλο απαιτεί τουλάχιστον 11 τοις εκατό χρώμιο, το οποίο μειώνει την επίδραση της σκουριάς που προκαλείται από τον αέρα και την υγρασία.
Τα περισσότερα ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη περιέχουν 18% χρώμιο έως και 10% νικέλιο.

Πλεονεκτήματα: Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι πολύ ανθεκτικό και αντιστέκεται στις γρατσουνιές και χτυπήματα. Είναι επίσης εύκολο να καθαριστεί. Πολλοί προτιμούν ανοξείδωτο χάλυβα, διότι, σε αντίθεση με μαγειρικά σκεύη αλουμινίου, δεν αντιδρά σε όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα που μαγειρεύονται σε αυτό. Ένα πρόσθετο όφελος είναι ότι το ανοξείδωτο σκεύος επιτρέπει σε κομμάτια των τροφίμων να κολλήσουν στα τοιχώματα και στον πάτο… και γιατί είναι καλό εεε?… γιατί υπάρχει μια τεχνική μαγειρέματος που είναι γνωστή ως Deglazing, η οποία είναι τεχνική για την αφαίρεση ή τη διάλυση των υπολειμμάτων τροφίμων και την μεταμόρφωσή τους σε μια σάλτσα ή ζωμό. Η προσθήκη οίνου ή κάποιου άλλου υγρού ( μπύρα.. τσίπουρο.. ρακί ) πάνω από τα υπολείμματα συμβάλλει στη δημιουργία ενός gourmet δείπνου με θέα το άπειρο.

Μειονεκτήματα: Το κύριο πρόβλημα με τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ότι ο χάλυβας είναι ένας εξαιρετικά κακός αγωγός της θερμότητας, άρα πολλά καύσιμα και περισσότερος χρόνος. Δεν διανέμει θερμότητα ομοιόμορφα. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πολλά από τα σκεύη αυτά ενσωματώνουν έναν πυρήνα από χαλκό ή αλουμίνιο μεταξύ των στρωμάτων του χάλυβα στο κάτω μέρος του σκεύους. Χρησιμοποιώντας άλλα μέταλλα διανέμει θερμότητα πολύ πιο αποτελεσματικά. Άλλα μειονεκτήματα είναι ότι το βάρος του σκεύους είναι μεγαλύτερο από άλλα ίδιας χωρητικότητα πχ. από σκεύη αλουμινίου και τιτανίου. Επίσης τείνει η επιφάνειά του να αλλοιωθεί με την παρατεταμένη έκθεση σε αλμυρό περιβάλλον.

 

ΤΙΤΑΝΙΟΥ

Το τιτάνιο είναι η τελευταία προσθήκη στα μαγειρικά σκεύη. Είναι ιδανικά για σακίδια στην πλάτη λόγω του μικρού τους βάρους.

Πλεονεκτήματα: Το τιτάνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Θερμαίνεται γρήγορα και καταναλώνει λιγότερα καύσιμα. Επίσης, είναι μη ενεργό μέταλλο και ασφαλής για την υγεία μας από την άποψη αυτή.Τα σκεύη είναι μεγάλης αντοχής και ο καθαρισμός τους εύκολος. Κατά τον καθαρισμό τους αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά…. και όπως είπαμε όσο μπορούμε όχι σε πλυντήρια πιάτων… αλλοιώνει την γεύση.

Μειονεκτήματα:  Επειδή το τιτάνιο είναι ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, το σκεύος θερμαίνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να  χρειάζεται περισσότερη προσοχή στο μαγείρεμα για να μην καεί το δείπνο μας. Επίσης, είναι λίγο πιο ακριβά από άλλα σκεύη αλουμινίου με επίστρωση.

 

Ψάξτε για τα ακόλουθα αν ψήνεσαι…

Στρογγυλεμένες γωνίες και άκρες για δύο λόγους.

1. Τα σκεύη είναι ευκολότερα στο καθάρισμα… δεν πιάσουν υπολείμματα στις γωνίες. 2. Διότι οι φλόγες – φωτιά μπορεί εύκολα να κινηθεί προς τα επάνω, δηλαδή στις πλευρές του το σκεύους για να έχουμε ομοιομορφία στην θερμότητα…. άρα γρηγορότερο και καλύτερο μαγείρεμα.

Μαύρα σκεύη

Η μαύρη επιφάνεια, απορροφά και διανέμει τη θερμότητα γρηγορότερα από μια γυαλιστερή επιφάνεια. Τα περισσότερα σκεύη δεν έρχονται με μαύρο βάψιμο, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει , ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε σε φωτιά με ξύλα. Ωστόσο, μπορούμε να τα βάψουμε με σπρέι μαύρο για υψηλές θερμοκρασίες.

Στεγανό καπάκι

Ένα στεγανό καπάκι είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του σκεύους. Εάν έχετε ένα στεγανό καπάκι, το περιεχόμενο της κατσαρόλας θα θερμανθεί γρήγορα και, ως εκ τούτου, θα καταναλώσουμε λιγότερα καύσιμα.

Πακέτο !!!

Ψάξτε για σκεύη που απαιτούν ελάχιστο χώρο. Τα χερούλια να διπλώνουν ή να αφαιρούνται ( ξεχωριστά σκεύος και λαβίδα). Αν θέλετε να έχετε περισσότερα από ένα, ψάξτε σκεύη που φωλιάζουν το ένα μέσα στο άλλο.

Χείλος σκεύους (Top Tim)

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χρησιμοποιείτε πένσα – λαβή. Η πένσα – λαβή πρέπει να κρατά καλά την κατσαρόλα κάτω από αυτό το χείλος με ασφάλεια και σταθερότητα. Διαφορετικά… εύκολο να γλιστρήσει η σούπα στην αγκαλιά σας.

Βάρος

Το ελαφρύτερο που ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

 

Posted by Konstantinos

 

The Log Book

14/09/2011
by Nikos Mitsakis

Το Ημερολόγιο για τις δραστηριότητες στο βουνό

Όσοι από μας κρατάνε ήδη κάποιο ημερολόγιο υπαίθριων δραστηριοτήτων γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ασφάλεια και την ευκολία συλλογής στοιχείων και πληροφοριών.  Πιστεύω πως θα ενθουσιαστείτε με το LOG BOOK.

Όσοι από μας δεν έχουμε συνηθίσει κάτι τέτοιο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το ξεκινήσουμε και να το εντάξουμε στις καθιερωμένες ενέργειες που κάνουμε κάθε φορά που λαμβάνουμε μέρος σε μια εξόρμηση.

Όπως θα διαπιστώσετε είναι πολύ απλό, ευχάριστο και δεν απαιτεί παρά ελάχιστο χρόνο!

 

The bike Log Book

Το ημερολόγιο του ποδηλάτου παρέχει την ευκολία στον ποδηλάτη να οργανώσει την προπόνησή του σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, να παρακολουθεί τα σέρβις και τις επισκευές του ποδηλάτου του, να σημειώνει αγώνες και συναντήσεις, να κρατάει σε ειδική θέση τις κάρτες από αγώνες μεγάλων αποστάσεων κλπ

 

 

The canyon Log Book

Tο ημερολόγιο του φαραγγιού δίνει τη δυνατότητα στον canyoner να σημειώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για την επίσκεψή του στο φαράγγι. Ημερομηνία επίσκεψης, ονομασία, θέση εισόδου, θέση εξόδου, χρήσιμα τηλέφωνα, ονόματα ομάδας, υψομετρική διαφορά, κλπ.

 

 

The cave Log Book 

Tο ημερολόγιο του  σπηλαίου δίνει τη δυνατότητα στον σπηλαιολόγο να σημειώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για την επίσκεψή του στο σπήλαιο. Ημερομηνία επίσκεψης, ονομασία, θέση στάθμευσης του αυτοκινήτου, θέση εισόδου, χρήσιμα τηλέφωνα, ονόματα ομάδας, διαστάσεις σπηλαίου, μέγιστη κατάβαση κλπ.

 

 

The mountain Log Book 

Το ημερολόγιο του βουνού δίνει τη δυνατότητα στον ορειβάτη να σημειώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για την επίσκεψή του στο βουνό και την κορυφή που έχει στόχο. Ημερομηνία επίσκεψης, ονομασία κορυφής, θέση, ονόματα ομάδας, στίγματα διαδρομής, υψομετρικές, θέση καταφυγίων, κλπ

 

 

The climb Log Book 

Το ημερολόγιο της αναρρίχησης δίνει τη δυνατότητα στον αναρριχητή να σημειώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για τις διαδρομές που έχει βάλει στόχο. Ημερομηνία επίσκεψης, ονομασία, βαθμολογία, θέση, υψόμετρο, ονόματα σχοινοσυντρόφων, κλπ

 

 

 

thelogbook.gr