Μπότες Ορειβασίας - Πεζοπορίας

30/11/2017
by Nikos Mitsakis

Μπότες Ορειβασίας – Γενικά

Οι μπότες ορειβασίας είναι ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα του εξοπλισμού μας. Αποτελούνται από τη σόλα, τον σκελετό και το πάνω μέρος. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες από μπότες, ανάλογα με τη χρήση που προορίζονται:

Οι μπότες για χαμηλό ή και μέσο βουνό
Οι μπότες υψηλού και πολύ υψηλού βουνού
Αν επιλέξουμε μπότες κακής ποιότητας αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα φουσκάλες, πόνο, κρύο και πιθανά κρυοπαγήματα. Γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να κάνουμε εκτενή έρευνα αγοράς και να επιλέξουμε την καταλληλότερη. Τα κριτήρια που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στην επιλογή μπότας είναι:

Τα υλικά κατασκευής
Η λειτουργικότητα
Η άνεση
Η ασφάλεια
Το βάρος


1.1 Μπότες για χαμηλό και μέσο βουνό (ορεινής πεζοπορίας ή απλής ορειβασίας)

Οι μπότες αυτές είναι σχεδιασμένες κυρίως για ορεινή πεζοπορία μεγάλης διάρκειας σε χαμηλά σχετικά υψόμετρα, χειμώνα & καλοκαίρι. Μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως δύσκαμπτες μπότες, η σόλα δεν είναι τελείως άκαμπτη αλλά ούτε τελείως μαλακή όπως σε ένα αθλητικό παπούτσι. Το πάνω μέρος συνήθως είναι συνδυασμός από δέρμα και nylon ύφασμα πυκνής ύφανσης με ειδική επένδυση από διαπνέουσες μεμβράνες, Gore –Tex, που προσφέρουν αδιαβροχότητα και καλύτερη εξαγωγή υδρατμών. Η πολύωρη παραμονή σε χιόνι μπορεί να είναι προβληματική μιας και δεν διαθέτουν επαρκή θερμομόνωση. Επίσης δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρως αδιάβροχες. Είναι αρκετά άνετες σε μεγάλες πεζοπορίες ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά για τις ανάγκες μιας σύντομης χειμερινής ανάβασης. Γενικά προτείνονται για γενική ορειβασία χωρίς πολλές και ιδιαίτερες απαιτήσεις.

1.2 Μπότες υψηλού και πολύ υψηλού βουνού

Διακρίνονται στις παρακάτω δύο κατηγορίες ανάλογα με την στιβαρότητα και την ακαμψία τους:

Σχεδόν άκαμπτες
Άκαμπτες

-Σχεδόν άκαμπτες

Προσφέρουν σημαντική ακαμψία αλλά με τον καιρό και την πολλή χρήση μαλακώνουν. Πρόκειται για πιο σκληρές μπότες με αδιαβροχοποιημένα δέρματα και είναι συνήθως πιο ψηλές από τις προηγούμενες μπότες τις κατηγορίας 1.1. Πολλές από αυτές έχουν μόνωση και θερμοκολλημένες σόλες, είναι σχεδιασμένες για αλπινισμό, δηλαδή χειμερινές αναβάσεις που παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες όπως μικτά πεδία, αναρριχητικά περάσματα ακόμα και κατακόρυφο πάγο.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αδιαβροχοποίηση της κυρίως μπότας (εκτός της σόλας) είναι από δέρμα μεταβλητού πάχους με ειδική επεξεργασία, οι μεμβράνες τύπου Gore-Tex, και το πλαστικό.

-Άκαμπτες Μπότες

Στις άκαμπτες μπότες τόσο η κατασκευή τους όσο και η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών είναι τέτοια ώστε να προσφέρουν πλήρη ακαμψία. Η σόλα της μπότας παραμένει μονίμως επίπεδη σε οποιαδήποτε συνθήκη χρήσης. Η χρήση τους είναι κυρίως για αναρρίχηση σε χιόνι, πάγο και βράχο. Επίσης κατά το περπάτημά, η ακαμψία και η στιβαρότητά τους επιτρέπουν τη δημιουργία μικρών σκαλοπατιών σε σκληρό χιόνι. Οι περισσότερες δίνουν τη δυνατότητα εφαρμογής ενός συστήματος τριών στρωμάτων για το πόδι. Τα τρία αυτά στρώματα είναι η κάλτσα, που έρχεται σε άμεση επαφή με το πόδι απορροφώντας τον ιδρώτα, το εσωτερικό παπουτσάκι που προσφέρει προστασία από το κρύο και το εξωτερικό πλαστικό περίβλημα της μπότας που προσφέρει αδιαβροχοποίηση και ακαμψία. Πρέπει επίσης να πούμε ότι οι μπότες αυτές έχουν ταυτιστεί με τις πλαστικές μπότες αλλά υπάρχουν και μοντέλα με δέρμα.

πηγή: Adventure Club Hellas

Comments

είχα αυτές τις μπότες για 22 μήνες με πολλά χιλιόμετρα πεζοπορίας και φυσικά τις βρίσκω πάρα πολύ καλές, είναι αδιάβροχες με δοκιμή σε λεκάνη με νερό και σε άγρια τερέν. Είναι value for money εννοείται αλλά και μια πολύ καλή αγορά. θα τις ξανααγοράσω
Write a review